Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A New York-i terrortámadás emlékére

A New York-i terrortámadás emlékére

Ezt a napot talán a világ gyásznapjának lehet nevezni. Több ezer áldozat, ugyanennyi csonka család, lelkileg- és testileg megroppant ember.
Történelmi szempontból ez nem volt más, mint az al-Kaida terrorszervezet gyilkos akciója az Egyesült Államok ellen. A gépekre aznap 19 öngyilkos merénylő szállt fel, a tervek szerint Amerika fő jelképeibe irányították a gépeket. Legelőször a világkereskedelmi központba csapódott a két gép, ezzel számtalan embert kivégezve. Az épületek órákon belül összeomlottak, majd még a környező épületek közül is számos összedőlt, megsérült. A következő célpont a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült, míg a negyedik gépet egyes híresztelések szerint az utasok ugyan visszafoglalták, de a lezuhanástól már nem tudtak megmenekülni, ez Washington közelében történt. A repülőkön lévők közül, senki nem élte túl a támadásokat. Összesen 2995 ember vesztette életét, az áldozatoknak csaknem mindegyike civil volt. Az USA válasza erre a terrorizmus elleni háború kezdete volt, melynek első lépése Afganisztán megszállása volt.
Amerikában lassan helyre állt az élet a gyakorlat szempontjából. A Pentagonban okozott károkat kijavították, majd megépítették a Memorial emlékművet, mely szintén a Pentagon nevet viseli. A World Trade Center helyén a romokat eltakarították, majd megkezdték az újjáépítéseket, melyet 2006-ban be is fejeztek, egyes épületrészek még nincsenek kész, folyamatosan pótolni igyekeznek azt, ami elveszett. 2009. november 8-án adták át az egyik járat emlékhelyét, neve Flight 93 National Memorial.
Majdnem 10 év kemény küzdelem árán, Obama, az USA elnöke bejelentette, hogy tűzharcban megölték Oszama Bin Ladent, a merényletek kitervelőjét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás