Kezdőlap / Művészet és kuktúra / A párizsi Louvre

A párizsi Louvre

A világ egyik leghíresebb múzeumaként ismert Louvre eredetileg erődítménynek épült a 12. században. Párizs nyugati részén kapott helyet azzal a céllal, hogy védelmezze a települést a normann hódítókkal szemben. Idővel és a város fejlődésével azonban annyira körbeépítették, hogy ma már a város szívében helyezkedik el.
Az erőd XIII. és XIV. Lajos uralkodása idején kastély szerepet töltött be, majd az utódok Versailles-ba tették át székhelyüket, s így a Louvre a művészetek és a kultúra központja lett Párizsban.
A Louvre jelenleg 35 000 műkincset őriz, állandó kiállításai 60 000 négyzetmétert foglalnak el. A látnivalók származási hely és típus szerint nyolc részlegen kerülnek bemutatásra.
Külön helyet kaptak az egyiptomi, a közel-keleti, a görög-római, az iszlám alkotások, valamint a különféle szobrok, ékszerek, festmények és rajzok. Szinte felsorolni sem lehet, mi mindent láthatunk a Louvre falai közt. A legtöbb látogatót természetesen Leonardo da Vinci kisméretű festménye vonzza, az üvegfal mögött őrzött Mona Lisa, de sokan megcsodálják a milói Vénusz kissé torz szépségét, és a 4500 éves egyiptomi írnokszobrot is.
A Louvre-ban kapott helyett Hamurappi kőoszlopba vésett törvénykönyve is.
A múzeum méreteinél és látnivalói mennyiségénél fogva akár több napos kulturális programlehetőséget kínál azoknak a turistáknak, akik szeretnék maximálisan kiélvezni Európa eme művészeti csodáját.
1989-ben egy kínai-amerikai építész, Ieoh Ming Pei acélból és üvegből készült piramist álmodott meg a főbejárat elé. Bár a 24 méter magas építményt kezdetben idegenkedve fogadták a párizsiak, de ma már ez is szervesen hozzátartozik a Louvre látványához. A piramis azóta még nagyobb látogatottságot élvez, amióta a Da Vinci-kód című filmben központi jelentőségű mondanivalót kap az építmény.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Leave a Reply