Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A politikai viszonyok új vonásai Európában

A politikai viszonyok új vonásai Európában

Nemzetközi kapcsolatok

Az első világháború után Európa-szerte az 1919-ben életre hívott Népszövetségtől várták, hogy keretében sikerül minden nemzetközi konfliktust háború nélkül rendezni. Az 1920-as években úgy tűnt, az új nemzetközi szervezet képes a béke megóvására.
A Népszövetség (vagy Nemzetek Szövetsége) 1920. január 10-én alakult Genfben. Ez a svájci város lett a szervezet székhelye. Célja az alapokmány szerint a nemzetek együttműködésének előmozdítása, a nemzetközi béke és biztonság megvalósítása volt. A tagállamok kötelezték magukat arra, hogy egymás területi épségét és függetlenségét tiszteletben tartják, minden külső támadással szemben megóvják.
Szervei: a közgyűlés (minden tagállam jogosult a részvételre); a tanács: állandó tagok Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, 1926-tól Németország. Kilenc nem állandó tagot a közgyűlés választott. Mindkét testület csak egyhangú határozattal hozhatott döntést, minden tagállamnak vétójoga volt.
A legfontosabb szerződéseket 1925-ben Locarnoban, egy svájci fürdővároskában kötötték meg. Németország, Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország együttesen garantálták a német-francia, valamint a német-belga határt. 1926-ban Németországot is felvették a Népszövetségbe.1928-ban a francia és az amerikai külügyminiszter kezdeményezésére aláírták a Briand-Kellogg paktumot, melyhez rövidesen több mint hatvan ország csatlakozott. Az aláírók ünnepélyesen kijelentették, hogy elítélik a háborút mint a nemzetközi politika eszközét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Perszepolisz

Perszepolisz ( a mai Takht-e Jamshid ) romjai Irén déli részén helyezkednek el. A Dareiosz …

Leave a Reply