Kezdőlap / Társadalom / A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád pásztorok, szarvasmarhát, kecskét, tevét tartanak. Elsősorban tejen élnek, néha tehénvérrel keverve. Húst inkább csak különleges alkalmakkor esznek. Gyökerekből, kérgekből főznek levest, és ha olyan helyen tartózkodnak, ahol zöldségek nőnek, akkor azt is megeszik.
A hagyományos ruházat többnyire élénk piros anyagból készül, például a nők szoknyája, akik többsoros nyakláncot hordanak, karkötőt és fülbevalót, különösen, ha nagyvárosoktól messze élnek.
Nyelvük, a szamburu nyelv a maszájokéhoz hasonlít és azokéval egy nyelvcsaládba tartozik.
Öt-tíz család ver sátrat együtt körülbelül öt hétre, majd ennyi idő után új helyre vándorolnak. A felnőtt férfiak vigyáznak a csordára, ami a szamburuk megélhetését biztosítja. A nők vigyáznak a házra, a hordozható kunyhókra, tehenek fejnek, vizet hordanak és tűzifát gyűjtenek. A családok kunyhóit bozótkerítés választja el egymástól. Társadalmuk hosszú idő óta a jószág és a harc köré szerveződik (mind védekezés, mind rablás szempontjából), és számukra nehéz egy korlátokhoz kötött életmódra váltani. A modern életmód előnyei nem igazán kecsegtetőek a legtöbb szamburu számára. A maszáj rokonaiknál jobban ragaszkodnak hagyományaikhoz.
A fiatal fiúk és lányok feladatai igen egyértelműek. A fiúk a marhát és a kecskéket őrzik, miközben megtanulnak vadászni és megvédeni a jószágot. A lányok vizet és tüzelőt hordanak, főzni tanulnak. Mindkét nembeli fiatalok keresztül mennek egy beavatási szertartáson a felnőtté válás felé: megtanulják a felnőttek felelősségét és körülmetélik őket – nem csak a fiúkat, bizony a lányokat is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply