Kezdőlap / Tudomány / A Szaturnusz szerkezete és légköre

A Szaturnusz szerkezete és légköre

A Szaturnusz a második legnagyobb bolygó, és a Naptól számított hatodik, ugyanakkor a legtávolabbi bolygó, amelyet szabad szemmel még láthatunk. Ez egy gázból és folyadékból álló hatalmas golyó, ami az egyenlítőjénél kidudorodik, és belső energiaforrása is van. Összetételében a hidrogén dominál, így az összes bolygó közül ez a legkisebb sűrűségű. Látványos gyűrűrendszer veszi körül a bolygót, amelynek emellett egy holdakból álló nagy családja is van.
A Szaturnusz tömege a Földi tömeg csak 95-szöröse, ennek ellenére 764 Föld férne el a térfogatában. Ez azért van így, mert a Szaturnusz főleg a legkönnyebb elemekből, hidrogénből és héliumból áll., s ezek légnemű és folyékony halmazállapotban egyaránt jelen vannak. A Szaturnusz sűrűsége az összes bolygóé közül a legkisebb. A bolygónak nincs megfigyelhető felszíne: külső rétege a légkör. Belsejében a nyomás és hőmérséklet a mélységgel növekszik, és a hidrogén- és héliummolekulák folyadékká alakulnak. Még mélyebben az atomok elveszítik elektronjaikat és folyékony fémként viselkednek. Az ebben a régióban kialakuló elektromos áramok mágneses teret keltenek, amelyek intenzitása a földinek 71%-a.
A Szaturnusz légköre alkotja a bolygó látható felszínét. Úgy néz ki, mint egy halványsárga felhőtakaró, amelyen a bolygó egyenlítőjével párhuzamosan elhelyezkedő, változatos árnyalatú halvány sávok vannak. Legfelső felhőinek a hőmérséklete kb. -140 °C. A légköri hőmérséklet a magassággal együtt csökken, és mivel különböző vegyületek különböző hőmérsékleten kondenzálódnak folyadékcseppekké, a különböző magasságokban eltérő összetételű felhők képződnek. A Szaturnusz légkörében 3 felhőréteg van. A legmagasabb látható réteg ammónia-jégkristályokból áll: alatta következik egy ammónia-hidroszulfidból álló réteg: a legalsó réteget az eddig még nem látott vízjégfelhők képezik. A felső légkör elnyeli az ultraibolya sugárzást, és itt a hőmérséklet is megemelkedik, ami egy vékony, szmogszerű köd keletkezéséhez vezet, és ettől a rétegtől válik a bolygó határozatlan körvonalúvá. A szmog azon féltekén alakul ki, amelyik a Nap felé dől. A Szaturnusz csaknem kétszer annyi energiát sugároz ki, mint amennyit a Naptól kap. A hőtöbbletet a bolygó fémes rétegében a héliumcseppek gerjesztik. Ezek ugyanis a mozgási energiát hőenergiává alakítják, mialatt a bolygó középpontja felé zuhannak. A hőt az alsóbb légkör szállítja tovább, és gerjeszti a Szaturnusz szélrendszerét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Védekezés a kullancs ellen

A kullancsot minél előbb el kell távolítani a bőrből mielőtt még, elkezdene fertőzni. A kivételekor …

Leave a Reply