Kezdőlap / Társadalom / A szegénységről

A szegénységről

A szegénységet a szociális munkában, az ellátórendszerben deprivációnak, hátrányos helyzetnek is szokták nevezni. A szegénység, mely a XXI. Században szinte az egész világot sújtja, egyetemes jelenség, hiszen fejlettségi szinttől függetlenül minden társadalomban jelen van. A tévhit tehát megdőlt, nem igaz, hogy a fejlettebb országokban nincsenek lecsúszott rétegek, a társadalom peremére szorult egyének. Ezen sem az ipari fejlődés, sem pedig a modernizáció nem tudott változtatni. Ugyanúgy fennáll a priváció, vagyis hiány, illetve a már említett depriváció, ami valamitől való megfosztottságot jelent. Ezek a fogalmak azonban csak anyagi értelemben értelmezhetők. A jelenség azonban összeköthető a társadalmi kirekesztettséggel, ez úgy szintén több dimenzión át értelmezhető.
A szegénységnek két típusát különböztetjük meg, létezik az abszolút-, valamint a relatív szegénység. Az abszolút szegénység a hivatalos létminimum összegéhez ragaszkodik, de számít a földrajzi-, társadalmi környezet is.
Az objektív- és relatív szegénységen kívül még beszélhetünk szubjektív szegénységről is. Ez a fogalom akkor igaz a társadalom bármely tagjára, amikor másokhoz viszonyítottan szegénynek érzi magát valaki. Például a szomszédja megvette a plazma tévét, Ő ezt még nem teheti meg.
A szegénységnél meg kell említeni az egyenlőtlenség fogalmát, mely mondjuk város és falu között áll fen. Például egy megyeszékhely közelében lévő kisebb falu lakosai miként tudnak profitálni abból, hogy város közelében élnek? Vagy ha egy kisebb település távolabb fekszik a várostól, már tényleges mély szegénységről beszélhetünk majd, hiszen hiányozni fognak az infrastruktúrális feltételek, mint az egészségügyi ellátás, vagy a munkahely.
A szegénység nem szépirodalmi mű, hanem a tény. Hazánkban is egyre nagyobb méreteket ölt, sőt már lassan olyan felháborító rendeleteket hoznak, mely szerint a belvárosokból kitiltják a hajléktalanokat, mivel zavarják a képet.
Ezzel véleményem szerint alapvető emberi jogokat sértenek, hiszen minden ember egyenlő, csak a Jóistentől más kereszteket kapott.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kína társadalma

A kínai népben, egy magát a világ közepének tekintő nemzet büszkesége keveredik egy szegény ország …

Hozzászólás