Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfartus tünetei

A szívinfartus tünetei

A férfi a szívéhez kap és összeesik- a legtöbb filmben így ábrázolják a szívinfarktus tüneteit. De vajon minden esetben így fest a dolog vagy vannak előjelek?

Egy részről fontos megjegyezni, hogy nem csak férfiaknál, hanem nőknél is gyakran előforduló betegségről van szó. A tünetek pedig nem mindig annyira drasztikusak, olykor úgy tűnik, hogy teljesen más a probléma, a háttérben mégis a szívizom egy részének elpusztulása áll az elégtelen vérellátás miatt.

A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, azonban minél többet észlel valaki az alább említettek közül, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az illetőnek szívinfarktusa van. De mik is lehetnek ezek a tünetek?

Nyomásérzés a mellkas közepén, egyre sűrűsödő mellkasi fájdalom, a mellkasi fájdalom kisugárzik a kar, váll,hát vagy az állkapocs irányába, folyamatos fájdalom a has felső részén, hányinger, hányás, ájulás, izzadás, légszomj, megsemmisülés érzés- ezek azok a tünetek melyek közül, ha már csak egy is jelen van, akkor gondolni kell a szívinfarktus lehetőségére is.

A tünetek bármikor jelentkezhetnek. Nem feltétlenül sportolás vagy heves vita közben, hanem nyugalomban, pihenéskor is megjelenhetnek. Olykor hirtelen, de sok esetben fokozatosan alakulnak ki és már hetekkel korábban észlelhető, hogy valami nincs rendben a szív vérellátásával.

Ha csak a figyelmeztető jelek valamelyikét is felfedezi, mindenképpen forduljon orvoshoz. Szívinfarktus esetén azonnal mentőt kell hívni, illetve eszméletvesztés esetén a beteget a hátára kell fektetni és megkezdeni az újraélesztését!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szívinfarktus okozói, vagyis a rizikófaktorok

A szívinfarktust, sok tényező idézheti elő. Mint a legtöbb betegségnél, a legegyszerűbb megelőzési mód, a …

Leave a Reply