Kezdőlap / Szívinfarktus / Figyeljünk a tünetekre!

Figyeljünk a tünetekre!

A szívinfarktus nagyon veszélyes betegség, hiszen sok esetben halálhoz vezethet. Éppen ezért fontos, hogy ha lehet megpróbáljuk megelőzni. Fontos, hogy ha a szívinfarktus bármelyik tünetét észleli valaki magán – vagy máson – ne menjen sehová se a saját lábán! Ha megjegyezzük az előjeleket, akár védekezni tudunk is ellene és időben felismerve őket elkerülhetjük a szívinfarktust.

Ez a betegség általában az idősebbeket támadja, azonban vannak olyan tényezők, melyek miatt fiatal korban is kialakulhat. Ilyenek pl.: dohányzás, stressz, cukorbetegség, kevés mozgás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint.

A folyamat azonban évekig is eltarthat. A koszorúerekben lerakódott koleszterinplakkok beszűkítik az ereket, így létrejöhet vérrög, ami elzárja az eret. Emiatt oxigénhiány alakulhat ki és szívinfarktus következhet be.

A korral nő a szívinfarktus esélye. Statisztikák szerint a férfiaknál 50-54 év között hirtelen nő meg a kockázata annak, hogy szívinfarktus alakul ki.

Vegyük észre időben a jeleket!

Nemcsak mellkasi fájdalom a tünete, hanem ezzel együttesen felléphet még légszomj, hányinger/hányás, sápadtság, szédülés, gyengeség, fulladásérzés, verejtékezés is. A mellkas közepén jelentkezhet éles fájdalom vagy nyomás és ez átterjedhet a vállba, a karba, a hasba vagy az állkapocsba. Ha ezek közül valamelyiket már észleltük, akkor forduljunk orvoshoz!

Sajnos sok tényezőt nem tudunk befolyásolni, azonban néhány dolog rajtunk is múlik.

Akik infarktusban szenvedtek, azok 30 százalékának emelkedett a koleszterinszintje. A „rossz” koleszterin az LDL, mely nagyban befolyásolja a betegség kialakulását. Ezt azonban egészséges táplálkozással kiküszöbölhetjük.

A magas vérnyomás is megkétszerezi az infarktus gyakoriságát. De nemcsak ez duplázza meg, hanem napi 10 szál cigaretta is, mert a benne levő nikotin, szén-monoxid és szén-dioxid nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Az elhízás is fokozza az érelmeszesedést, melynek egyik oka a kevés mozgás, mely szintén közrejátszik az infarktus létrejöttében. Ha rendszeresen mozogsz, akkor az a vérnyomásra is jó hatással van és kevesebb lesz az esély az elhízásra is.

Fontos még tudni, hogy ha valakinél az esélyek többszörösen megvannak (pl.: elhízott és dohányzik, vagy dohányzik és magas a koleszterinszintje…) annak sokkal nagyobb az esélye arra, hogy kialakul nála a betegség.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szívinfarktus okozói, vagyis a rizikófaktorok

A szívinfarktust, sok tényező idézheti elő. Mint a legtöbb betegségnél, a legegyszerűbb megelőzési mód, a …

Leave a Reply