Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktus okozói, vagyis a rizikófaktorok

A szívinfarktus okozói, vagyis a rizikófaktorok

A szívinfarktust, sok tényező idézheti elő. Mint a legtöbb betegségnél, a legegyszerűbb megelőzési mód, a helyes táplálkozás, és az egészséges életmód.
A legveszélyesebb rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint,a mozgásszegény életmód,az elhízás, a cukorbetegség, az alkohol,és végül, ha már történt szívinfarktus a családban.
A dohányzás károsítja az artériák belső falát, így a koleszterin könnyebben rakódik le az érfalon.A magas vérnyomás károsítja az artériákat, így felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.
A koleszterin egy lapos, merev szerkezetű molekula, a sejthártya egy fontos alkotórésze.viszont abban az esetben, ha rendszertelenül kerül a szervezetbe, lerakódik az artériák falában,és az érelmeszesedés egyik okozója lesz. A lerakódások folyamatosan szűkítik az ér falát.
Azok akik nem mozognak eleget, könnyebben elhíznak, növelve az infarktus esélyét.A magas vércukorszint szintén károsítja az ér falait.Az alkohol mérsékelt fogyasztása, jó hatást gyakorolva növeli a HDL- szintet, ezáltal csökkentve az esélyt az infarktus kialakulására.Viszont, ha túlzottan sokat iszunk
vérnyomásunk rendezetlenné , ingadozóvá válik, ezzel még inkább megnövelve a szívinfarktus esélyét.
HA szülőnknek, testvéreinknek, vagy nagyszülőnknek volt már szívinfarktusa a családból, akkor az genetikai hajlamot sejtet maga mögött, így még nagyobb a kockázata a baj bekövetkeztének.Emellett ,a magas vérnyomás is lehet örökletes betegség.
Végezetül, mint minden más betegségnél, a legfontosabb ,hogy nem fogyasszunk semmilyen káros dolgot, és sportoljunk rendszeresen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Leave a Reply