Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus tünetei

A szívinfarktust nagyon sok esetben nehéz felismerni. Ugyan tünetei jól ismertek, de a televízióban, vagy a mozifilmekben megszokott esetekhez képest, gyakran enyhébbek, vagy esetleg nem is észlelhetőek a tünetek.
Az idősebbeknél,a nőknél, illetve a cukorbetegeknél, az eddigi tapasztalatok alapján a tünetek nem annyira intenzívek,vagyis kevésbé észlelhetőek.
Az infarktus tünetei a következőek lehetnek :
– Nyomás érzése a mellkason, amely hosszabb ideig sem múlik el;
– Sugárzó fájdalom a mellkasból kiindulva;
– Légszomj;
– Izzadás;
– Hányinger;
– Hányás;
– Ájulás.

Az infarktus a szívizom egy részének elpusztulásának és ezáltal a megfelelő vérellátás megszűnésének a következménye. Szemben az agyi infarktussal, más néven stroke-kal , a szívinfarktus ischaemiás, vagyis vérzés nélküli.
Más izomhoz hasonlóan, a szívizom is igényli a vérellátást. Ezt a feladatot koszorúerek látják el. Amennyiben az évek során ezek károsodtak, nagymértékben rakódott le koleszterin az érfalon, abban az esetben jelentősen megnő az infarktus bekövetkezésének esélye. Az ilyen lerakódások eredményezik a ritmus zavart ,vagyis az aritmiát. Ha ez rövid időn belül nem áll helyre, a szívizomsejtek elpusztulnak, és helyükön hegszövet jön létre.
Régebben sok esetben halálos kimenetelű volt. Mára a tünetek felismerésének és a gyógymódik javulásának köszönhetően csökkent a halálos esetek száma, de a szívrohamból való felépülés után, a szervezet még hosszú ideig le van épülve, és nem lehet annyira megterhelni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Leave a Reply