Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A Szomatoform-, a Disszociatív-, a Késztetésszabályozási- és az Alkalmazkodási zavarok

A Szomatoform-, a Disszociatív-, a Késztetésszabályozási- és az Alkalmazkodási zavarok

Szomatoform zavarok
A szóma görögül „testet” jelent. Ebbe a kategóriába olyan testi betegségek és panaszok tartoznak, mint a fizikai ok nélküli fájdalom vagy hányinger. Hétféle szomatoform rendellenességről beszélhetünk. Jellegzetes közülük a hipochondria, vagyis a (legalább 6 hónapig tartó) félelem valamely súlyos betegség fennállásától, jóllehet az orvos kizárta azt. A szomatoform fájdalom betegségben szenvedő személy olyan fájdalmat érez. amelynek hátterében az orvos nem talál szervi okot.

Disszociatív zavarok
Az e címszó alá tartozó öt állapotban a beteg személyisége „meghasadt” vagy feltűnően megváltozott. A többszörös személyiség betegségben szenvedő egyénnek két vagy több, egymástól élesen elkülönülő személyisége van, amelyek felváltva érvényesülnek és irányítják az illető viselkedését. Pszichogén kóborláson azt értjük, hogy a beteg váratlanul, hirtelen elhatározással távozik otthonról vagy a munkahelyéről; s ezt amnézia (emlékezetkiesés) és személyiségváltás kíséri.

Késztetésszabályozási zavarok
Késztetésszabályozási zavarnak azt nevezzük, amikor valaki hirtelen arra érez ösztönzést, hogy a társadalom által deviánsnak vagy kórosnak minősített cselekedetet kövessen el. A DSM-III-R-ben felsorolt 6 ilyen kórkép közül hármat említünk. Ezek: a kleptománia, amikor az illető olyan tárgyak ellopására érez ellenállhatatlan késztetést. amelyekre nincs is szüksége: a „szerencsejáték-mánia” és a trichotillománia amikor a beteg a saját haját tépdesi.

Alkalmazkodási zavarok
Az egyén reagálása a mindennapos stresszre néha vakvágányra fut – ezt nevezik maladaptív viselkedésnek. Ha ez szembekerül az illető munkájával vagy családi életével, és 6 hónapig is eltart, akkor alkalmazkodási zavarnak minősül. Az ilyen rendellenességek kilenc típusát a vezető tünet szerint különböztetik meg. Visszahúzódással párosuló alkalmazkodási zavarról beszélünk akkor, ha az illető kerüli mások társaságát, de depresszió vagy szorongás tünetei nem mutatkoznak nála. Munkavégzési gátlással párosuló alkalmazkodási zavarban az szenved, aki képtelennek érzi magát egy olyan feladat elvégzésére, amelynek nemrégiben még eleget tudott tenni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fájdalom nélkül, több a haszon

Az acetilszalicilsav széles körben elterjedt, mint modern csoda, avagy a huszadik századi csodaszer. Különösen azután, …

Hozzászólás