Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás igazi élmény!

A szoptatás igazi élmény!

Mi történik szoptatáskor?
A szoptatás finoman hangolt kölcsönhatás anya és gyermeke között: az emlőkben anyatej képződik, a kisbaba pedig kiüríti azokat. Ebben a női test és a kisbaba szopása egyformán fontos szerepet játszik.
Már az anyaméhben megteremtődik a nő képessége, hogy kisbabáját képes legyen majd szoptatni. A női embrió már ekkor rendelkezik tejlécekkel, melyekből később a tejcsatornák és a mellbimbók kialakulnak. Ezek a szervek a gyerekkorban még pihennek.
Serdülőkorban a lányok melle lassú növekedésnek indul. Ebben az időszakban elágaznak a tejcsatornák, és a mirigyállomány elkezd növekedni. Az első havi vérzéstől kezdve a hormonális hatás következtében a mirigyállomány minden cikluskor tovább növekszik.
A terhesség a szoptatásra is felkészíti a szervezetünket.
Sok nő tekinti terhessége egyik első jelének melle jelentős változását: a mirigyállomány megnő és felkészül a tejtermelésre. Mindez a tejtermelésért felelős prolaktin nevű hormon nagyobb mennyiségben történő kiválasztódásának következménye. A terhesség alatt a lepényi hormonok (ösztrogén és progeszteron) szinte teljesen meggátolják, hogy szervezete már ekkor tejet termeljen. A mirigyállomány növekedése és specializálódása felkészíti a mellet a szoptatásra.
Észre fogja venni, hogy melle nagyobb, nehezebb és többnyire érzékenyebb is lett. A növekvő mirigyállomány kiszorítja a zsírszövet egy részét. A bimbóudvarok színe sötétebbé válik, hogy a kisbaba később könnyebben felismerhesse. Néha a mellbimbó alakja is megváltozik. Egyeseknél a jobb vérellátás jeleként kirajzolódnak a vénák.
A szülés után a hormonháztartás rövid idő alatt átáll, mely változást elsősorban a placenta megszületése okozza. A tejtermelő prolaktin hatása most érvényesül igazán, ennek a hormonnak jut a tejtermelődésben a főszerep. Az első időkben főként a hormonoké az irányító szerep. A későbbiekben már a kisbaba szopása irányítja a tejképzés beindulását és fenntartását. Minél gyakrabban és hatékonyabban szopik a gyerek, annál több tej termelődik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az anyatej összetétele

Az első tejet, amit a melled termel, kolosztrumnak, vagy elő- tejnek hívják, Ennek magasabb a …

Leave a Reply