Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / A szükséges azonosulási példakép

A szükséges azonosulási példakép

A nemi státusszal való szerepazonosulásnak sok feltétele van. Elsősorban az, hogy a gyerek olyan familiáris környezetben nőjön naggyá, ahol az anya és apa is jelen van. Enélkül sem a saját nemmel való azonosulás, sem a másik nemhez való egészséges viszonyulás mintái nem állnak a gyermek egészséges nemi fejlődésének rendelkezésére.
Az egészséges és zavartalan fejlődésnek sok akadálya lehet. Rengeteg tévesztésnek, deformitásnak oka, alapja, gyökere elsősorban az, hogy mint tudjuk, Magyarországon a házasságoknak több mint a fele válással végződik.
Ebből az következik, hogy a gyerekek csonka családban nőnek fel. A válás után – többnyire – az anyával maradnak, az apa lép ki az életképből, ami a fiúgyerek számára tragédia. Tudjuk, hogy a leghatásosabb nevelőeszköz a példa. Amennyiben ez a minta hiányzik a fiúgyereknek, nincs a közvetlen környezetében, akivel azonosulhatna. Hogyan és kitől tanulhatná meg a férfi szerepet? A gyerek bekerül a bölcsődébe, óvodába, iskolába, és mindenütt nők veszik körül. Hogyan lehetne nőktől férfiszerepet tanulni? Sehogy. Ezért van olyan sok szexuális probléma napjaink fiatal férfijaival, mert képtelenek voltak – minta híján – azonosulni a nemüknek megfelelő szerep viselkedési formáival. Ugyanez a szituáció a lány gyerek számára sem megfelelő.
Ahhoz, hogy egy gyerek azonosulni tudjon a saját nemével, akár lány, akár fiú – szükséges az az érzelmi motiváció, hogy az ellenkező nemhez tartozó szülőt próbálja elhódítani a vele azonos nemű szülőtől. Ez természetesen nem tudatos szinten játszódó folyamat. A gyerek nem hülye, csak kicsi! Ezt tessék jól megjegyezni!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Flörtölés a kapcsolaton kívül

Olykor akkor is jól eshet a flörtölés, ha tökéletesen működő párkapcsolatban élsz. De hol a …

Hozzászólás