Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió

Az anyává válással minden egy csapásra megváltozik, és ez nem feltétlenül csak jó érzéseket hoz magával. Az új helyzettel járó stressz és a hormonális változások megteszik hatásukat. A szülés utáni depresszió ma hazánkban minden tizedik kismamát érinti.
A szülés utáni depresszió a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül közvetlenül a szülés után jelentkezik, a baba egy éves koráig bármikor bekövetkezhet, bár igaz, hogy a leggyakrabban a szülés utáni héten figyelhető meg. Néhány hét alatt elmúlnak a kétségbeejtő panaszok, azonban nem ritka, hogy megfelelő kezelés nélkül akár évekig is eltarthat a a lelki betegség.
Gyakran még a közvetlen környezet számára sem egyértelmű, hogy az ifjú anyuka depressziós, könnyen betudják a fáradtságnak és a kevés alvásnak a tüneteket. Ha azonban a kismama a kimerültség mellett könnyen ingerlékennyé, szorongóvá válik, egész nap szomorúság, esetleg kényszerképzetek gyötrik, étvágytalan és érdektelen lesz, elhanyagolja magát és kisgyermekét, homályos látásra vagy ismeretlen eredetű fájdalmakra panaszkodik, nagy valószínűséggel depressziós. Ezt a szülés után hirtelen megváltozó hormonszint okozza, amit olykor a vashiányos vérszegénység és az alacsony cinkszint is súlyosbít. Tovább ronthatja a helyzetet, ha az anya támasz nélkül kénytelen boldogulni gyermekével, esetleg komplikációk léptek fel a szülése közben.
Amennyiben a depresszió enyhébb típusáról van szó, elegendő a gyermekorvos és a védőnő segítsége, és a család gondoskodása. Súlyosabb esetben pszichiáter kezelése és gyógyszerek szükségesek a gyógyuláshoz. Ezeken kívül jót tesz, ha a kismama nem szigeteli el magát teljesen a külvilágtól, sokat sétál, barátkozik, rendszeresen mozog, kiegyensúlyozottan étkezik, feszültségcsillapító technikákat sajátít el. Fontos, hogy felismerje, nem kell szégyellnie magát érzései miatt, az, hogy aggódik minden miatt, ami a kisgyermekével kapcsolatos, teljesen természetes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás