Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A torinoi lepel

A torinoi lepel

A torinoi lepel a római katolikus egyház egyik levitatottabb ereklyéje. A hiedelem szerint a mintegy 430 centiméter hosszú és 110 centiméter széles lenvászon lepel Jézus testének lenyomatát ábrázolja. Jézus alakjának képmása akkor kerülhetett a vászonra, amikor a keresztre feszítést követően ebbe a vászonba bugyolálták a testét. A leplet ma az olaszországi Torino városában, a Keresztelő Szent János katedrálisban őrzik, rejtve a kíváncsiskodók szeme elől. Mégis zarándokok tömege látogat el a városba, hogy a relikvia közelébe férkőzzön.
A lepel színe eredetileg fehér, ám korán köszönhetően elszíneződött, megsárgult és vajszínű lett. Korának meghatározása körül is éles viták bontakoztak ki. Kutatók egy része 700 évre becsülte a leplet. Nem sokkal később jött ennek a cáfolata: nem lehet 700 éves a lepel, mert amikor ezt a kort határozták meg, a vászon egy középkori toldásából vett mintát vizsgálták, és nem az eredeti vásznat. A kora ennél sokkal idősebb lehet.
A legújabb digitális képfeldolgozó vizsgálatok egyértelműen bebizonyították, hogy a halszálka mintásan szőtt lenvásznon egy férfi fényképészeti negatív alakja látható. Egy olyan férfié, aki keresztre feszítés nyomait viseli magán. A vászon nyomokban vér –és vízfoltokat is tükröz, és az 1532-es Chambéry várkápolnájában pusztított tűzvész nyomait is magán viseli. A kérdés már csak az, hogyan került a minta a vászonra? Tényleg Jézus testének lenyomata lenne? A tudósok egy része szkeptikus, és egy középkori hamisítványnak tekintik. Sokak szerint a híres polihisztor, Leonardo De Vinci keze munkája, és feltételezik, hogy ő festette rá a férfialakot a fehér vászonra. Ám a vizsgálatok szerint festékanyagot nem tartalmaz a kirajzolódó minta. Érvek és ellenérvek sora lát napvilágot a rejtélyt illetően, s valószínűleg még hosszú ideig megmagyarázhatatlan jelenség marad a torinoi lepel titka.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenochtitlán kettős piramisa

Az aztékok fővárosának, Tenochtitlán varosának története körülbelül 10 000 évre nyúlik vissza, amikor a Mexikói-öböl …

Leave a Reply