Kezdőlap / Társadalom / Vallás / A vallások pótlása

A vallások pótlása

A spirituális tapasztalatokat ma is sok ember keresi, de a keresztény-fundamentalista tanok erre nem tudnak lehetőséget nyújtani. Ezért számtalan pótlólagos vallás alakul ki, amelyek kihasználják a kedvező alkalmat, és szektákat vezető guruk és új próféták sokasága jelenik meg. Azokat pedig, akik a nagy keresztény egyházakon belül készek és képesek lennének egy új értelmezésmódra, a hierarchia szervezetein belül könyörtelenül elnyomják és félretolják.
Így tovább hömpölyög az ezotéria hulláma, de úgy tűnik, hogy a régi beavatási iskolák utódai nem vesznek részt ebben a mozgalomban, és legtöbbször csak véletlenül lehet rájuk találni. De minden útnak, még a tévútnak is értéke van, mert a felismerések elérésére sarkall. Bármilyen nemes is legyen azonban egy irány, nem minden út felel meg egyformán mindenkinek. Mert azt, amit az egyik talán csak most épít fel magában, egy másik talán éppen most tanulja meg leépíteni és elengedni. Így sok Keletről származó önmegismerési út sem mindig a mai, nyugati kultúrkör embereinek a szükségleteihez szabott, de ez fordítva is érvényes. Mert mindig oka van annak, hogy miért éppen a jelenlegi környezetébe születik bele egy ember.
Különösen nálunk, észak-európaiaknál befolyásolja a személyiségünket jelentős mértékben a racionális gondolkodás. Számunkra mindennek érthetőnek kell lennie, és mindenekelőtt gyorsan kell történnie. Így azt várjuk el egy misztikus úttól is, hogy az a lehető leghamarabb vezessen el bennünket a felismeréshez.
Azt is szívesen hisszük magunkról, hogy már tudatosak és elfogulatlanok vagyunk, ám ez még mindig a legritkább emberi tulajdonság. A gyermekkorunkban felvett, és a magunkkal hozott elképzelésekkel fordulunk minden új gondolat felé, bármennyire nagy és igaz legyen is az. Ezért miközben egy beszélőt hallgatunk, először összehasonlítjuk az általa mondottakat azzal, amit a kérdésről már tudunk vagy tudni vélünk. Ha az elhangzottak egybecsengenek a véleményünkkel, akkor el tudjuk fogadni ezeket, de ha nem azonosak a magunkban hordozott igazsággal, akkor gondolkodás nélkül elutasítjuk azt, amit hallunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vízkeresztség

A keresztségek a Bibliai alaptanítások, fundamentumok közé tartoznak. Két keresztségről beszél a Biblia, melyekre mind …

Hozzászólás