Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / A változás kora- Klimax

A változás kora- Klimax

Azt az időszakot, amikor a havonkénti peteérés abbamarad, a változás korának, vagy klimaxnak nevezik. Általában 45 és 55 év között következik be, de időpontja egyénenként igen változó. Vannak, akik nagyon nehezen viselik el a kísérőjelenségeket – a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, a kedélyhullámzást, a depressziót. Mások sokkal könnyebben átvészelik ezt a korszakot, sőt akadnak olyanok is, akik a változás korát pozitív, az élet szépségeit jobban kiemelő folyamatként élik meg.
A tünetek egy része a női nemi hormonok szintjében bekövetkező változás következménye. Ez a változás fokozza az érintett nők körében a szívbetegségek és a csontritkulás kockázatát. A kellő időn át alkalmazott hormonpótló kezelés a változás korának sok kellemetlen következményét ellensúlyozhatja, mindenekelőtt csökkentheti a csontritkulás veszélyét, ráadásul feltehetőleg a szívbetegségekét is. Mindazonáltal a kezelés bizonyos mértékig növelheti az emlőrák kockázatát, s nem is minden esetben hatásos.
Sok nő hirtelen meghízik ebben az életszakaszban. Az elhízás növelheti a vér koleszterinszintjét, fokozva ezzel a későbbi szívkoszorúér-betegségek kockázatát. A súlygyarapodás és a koleszterinszint-emelkedés megelőzése érdekében érdemes minél zsírszegényebb tejtermékeket választani, csökkenteni a telített zsírsavak bevitelét, és kerülni a túlzott alkoholfogyasztást. Minden, a változás korában lévő nőnek ajánlatos orvossal konzultálnia arról, hogy esetében indokolt-e gyógyszeres (hormonpótló) kezelés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hüvelygomba

A legtöbb nő élete során egyszer, de általában többször is megtapasztalja a hüvelygomba kellemetlenségét. Nem …

Hozzászólás