A vetélés

Ha a magzat a terhesség 24. hete előtt kilökődik az anyaméhből, vetélésről beszélünk. A vetélések száma sokkal nagyobb, mint azt általában gondolják. Becslések szerint a fogamzások háromnegyed részéből nem jön világra életképes újszülött. A vetélés gyakran a terhesség oly korai szakaszában következik be, hogy az érintett nő nem is tud a terhességéről, mindössze azt tapasztalja, hogy a menstruációja a szokásosnál erősebb, vagy valamennyit késik. A terhesség 16. hetéig a vetélés egy szakaszban zajlik le, egyszerre távozik a női szervezetből a magzat, a burok, és a méhlepény. A 17. és a 24. hét között bekövetkezett vetélés kétszakaszos, a szüléshez hasonlóan: előbb a magzat távozik, majd a lepény.
A spontán vetélést kiváltó tényező lehet a sárgatest-elégtelenség, az ivarcsatorna fertőzése, bizonyos génhibák, nőgyógyászati rendellenességek, méhnyak-elégtelenség, és az immunológiai összeférhetetlenség. A fenyegető vetélések egy része jól kezelhető, elkerülhető gondos orvosi odafigyeléssel, ellenőrzéssel. Fertőzés kiszűrése, és alapos kezelése fontos, mert bizonyos kórokozók a terhesség 16 hetétől képesek elérni a magzatburok alsó részét, s ott gyulladást okozhatnak. A gyulladásos eredet gyanúja esetén antibiotikumot alkalmaznak. A kromoszóma-rendellenességgel fejlődő magzatok többsége nem jön világra; a súlyos génhibával létrejövő rendellenes magzatok spontán vetéléssel kilökődnek a méhből. Méhnyak-elégtelenség okozója lehet a méh fejletlensége, vagy a méhnyak záróizmainak korábbi sérülése, mely keletkezhet egy korábbi szülés, vagy nem szakszerűen végzett terhesség-megszakítás miatt. Ez esetben a kívánt terhesség előtt méhszájzáró műtétet végeznek, majd méhlazító gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Többször ismétlődő vetélések esetén kromoszómavizsgálatot végeznek.
Spontán vetélés tünetei az alhasi fájdalom, és a hirtelen fellépő vérzés. Fontos, hogy a bekövetkezett vetélés okát kiderítsék, mert a vetélést kiváltó ok gondos orvosi ellátás mellett jól kezelhető, illetve megszüntethető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hüvelygomba

A legtöbb nő élete során egyszer, de általában többször is megtapasztalja a hüvelygomba kellemetlenségét. Nem …

Hozzászólás