Virágok a kertben

Mielőtt akár a magvetéshez, akár a palántázáshoz kezdenénk, készítsünk ültetési tervet. Ekkor határozzuk meg az ültetés célját és számítjuk ki a szükséges magvak, illetve palánta mennyiségét. Házi kertjeinkben általában szabályos virágágyakat készítünk, élénk színű virágokkal. A szabálytalan foltokban ültetett virágok inkább tájképi kertekbe, parkokba valók. Különböző virágágytípusokat ismerünk.

Az egységes virágágyhoz egyféle növényt használunk fel és a virág színe is csak egyféle lehet. Ilyen virágágyakat látunk pl. ott, ahol csak sötétkék árvácskákat ültettek.
A szegélyes virágágyai, amint a neve is mutatja, szintén egyféle és egyszínű növényekkel ültetjük be, és szegélynövénnyel vesszük körül őket. Ez akkor mutatós és szép, ha a szegélynövény elütő színű. Fontos, hogy a szegélynövény alacsonyabb legyen.
Ritmikus, váltakozó színű virágágyban különböző fajú és fajtájú, de egyforma magasságú virágzó növények követik egymást. A virágágy szabályos mértani alakú (négyzet, téglalap, rombusz stb), amelyben a különféle színű virágok szabályos színfoltokat alkotnak. Vegyes ültetésű virágágy kétféle lehet:

Egyenként ültetünk különféle fajú és fajtájú virágokat, tehát keverten használjuk a színeket vagy kisebb egyszínű foltokból áll a virágágy.
Mindkét típusnál ügyeljünk arra, hogy a virágágyban a magasabbra növő virágfajok az ágy közepére, a legalacsonyabbak pedig lehetőleg a virágágy külső szélére kerüljenek. Virágágyak tervezésekor ügyelnünk kell a színhatásra. A színek alkalmazása és megválasztása tekintetében is különbséget kell tennünk a mértani formájú kert és a természetet követő virágos tájkert között. A mértani formájú kertben a színeket dekoratív szempontok szerint választjuk meg, az erős kiáltó színellentétek itt helyénvalók, míg a tájkertben az erős színbeli különbségeket tompítanunk kell.

A fehér minden színnel jó együttest ad. Igen szépek a virágágyakban a világos rózsaszínnek, vagy a világoskéknek fehérrel alkotott együttesei. Igen jó színhatást ad a fehérnek vörössel vagy a violaszínnel alkotott keveréke. Ezzel szemben nem jó hatású a kék vörös viszont a sárga vörössel vagy középkékkel jól összeillik. A színhatás fokozásának szempontjából igen helyes, ha az ültetendő virágágyba a halvány színeket erőteljes sötét színárnyalattal egészítjük ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás