Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Angola

A világ országai – Angola

Angola (területe: 1.246.700 km², fővárosa: Luanda) a Délnyugat-Afrikában fekvő ország partjait 1650 kilométer hosszan mossa az Atlanti-óceán. Pénzneme a kwanza, hivatalos nyelv a portugál. A partvidéken változó szélességben (20-160 kilométer) húzódó parti síkság a hideg Benguela-áramlás hatására száraz ághajlatú. A síkságból meredek lépcsőkkel emelkedik ki az 1500-2000 méter magas Lunda-küszöb és az ország legmagasabb pontját hordozó Bié-fennsík ősi kőzetekből álló tömbje. A fennsík kelet felé lankásan ereszkedik az őserdő borította Kongó-medencébe.
A 16. században Portugália által gyarmatosított ország 1975-ben vált függetlenné. A függetlensége óta szinte folyamatosan polgárháború sújtotta országban a kormánycsapatok 2002 februárjában megölték az ellenzéki UNITA vezérét. Hat héttel később a lázadó csapatok aláírták a tizenhárom évig tartó polgárháború befejezését jelentő tűzszüneti egyezményt.
Potenciálisan Afrika egyik leggazdagabb országa. Legfontosabb természeti kincsei a kőolaj, a földgáz (ami az export 80-át adja), a vas-, a réz-, a mangán- és az uránérc, valamint a gyémánt. Gazdasági életét az évtizededik tartó polgárháború, a törzsi viszályok és a külföldi (kubai, szovjet, dél-afrikai) beavatkozások teljesen szétzilálták. Egyetlen bevételi forrása a kőolajbányászat volt. Vezető iparága a mezőgazdasági termékek feldolgozása (cukorgyártás, eukaliptuszt feldolgozó cellulózgyártás, malomipar). Fő mezőgazdasági terméke a kávé, a gyapot és a szizál. Jelentős a fakitermelés is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás