Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Bahama-szigetek

A világ országai – Bahama-szigetek

A Bahama-szigetek (területe 13962 km², fővárosa: Nassau) államformája alkotmányos monarchia, hivatalos fizető eszköz a bahamai dollár. Főként fekete (80%), illetve fehér (10%) népcsoportok lakják, kisebb részben (10%) ázsiaiak és mulattok. 690 korallszigetből és 2387 korallszirtből álló, 1300 km hosszan húzódó ország az Atlanti-óceán nyugati részén, Floridától délkeletre. A szigetek közötti tengerrészek általában sekélyek, zátonyosak. Nagyobb szigetei: Andros, Nagy Abaco, Nagy Inagua, Nagy Bahama, Hosszú, Eleuthera, valamint az ország legmagasabb pontját (mindössze 63 méter) hordozó Cat, és a lakosság 68%-ának otthont adó Új Providence. A szigetcsoport egyike, a Watling-sziget arról nevezetes, hogy 1492. október 12-én itt ért partot Kolombusz Kristóf, felfedezve az ezzel Amerikát.
A spanyolok nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a gyéren lakott, értéktelen korallszigeteknek, nem alapítottak településéket, sőt az őslakos indiánokat is elhurcolták a többi spanyol gyarmatra. A lakatlanná vált szigetekre 1647-ben érkeztek az első brit telepesek. A 17-18. században rettegett kalózközpont volt. Függetlenségét 1973-ban nyerte el az Egyesült Királyságtól.
Az eredetileg halászatból és szivacshalászatból élő lakosság napjainkra főként az idegenforgalomból szerzi bevételeit, a szolgáltatóipar a nemzeti össztermék (GDP) mintegy 90%-át adja. Itt működik a Föld legnagyobb sólepárlója és homártelepe. Jelentős jövedelme származik a kedvező adórendszerének és offshore bankhálózatának köszönhetően.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás