Kezdőlap / Társadalom / A világ országai – Bahrein

A világ országai – Bahrein

Bahrein (területe 694 km², fővárosa: Manámah) a Perzsa-öböl déli részén, Szaúd-Arábia és Katar partvidéke mentén elterülő, 33 szigetből álló kopár sivatagi ország. Neve arabul „két tengert” jelent. A fő sziget (Bahrein, 563 km²) hordozza az ország legmagasabb pontját, a mindössze 122 méteres Jabal ad-Dukhant. Jelentősebb szigetei még: Havar, Umm, Naszan, Muharrak és Szitra.
Kedvező fekvése miatt évszázadok óta fontos kereskedelmi kapuja a Perzsa-öbölnek. Az első gyarmatosítói a portugálok voltak 1522-ben, majd a perzsák következtek. Uralmuk 1783-ban ért véget, amikor a szaúd-arábiai és kuvaiti uralkodóházzal rokonságban álló Kalifa-dinasztia alapítója, Ahmed sejk elűzte őket. Az angolok 1820-ban vonták fennhatóságuk alá a területet és 1880-ban brit védnökséggé nyilvánították. Az 1930-as években felfedezett olaj nagy hatással volt az ország további életére. A britek az 1960-as évek végén jelentették be, hogy kivonulnak Bahreinből, amely 1971-ben nyerte el a teljes függetlenségét. Az eredetileg korlátlan hatalmú emír fokozatosan demokratizálja az országot, a 2001-ben rendezett választásokon már a nők is szavazhattak. 2002-ben az államot királysággá nyilvánították.
Gazdasági bevételeinek 80%-át a kőolaj és a feldolgozott szénhidrogéntermékek eladásából származik. Az olcsó elektromos áramra ausztrál timföldimportra épülő alumíniumkohót és hengerművet telepítettek. Fejlett ipar jellemzi (hajóépítés és javítás), de a hagyományos kézműves iparának (szövés, kerámia készítés, gyöngyhalászat) is jelentős a szerepe. Öntöző- és ivóvízzel a ma már elapadóban lévő rétegvízforrások és a tengervíz-sótalanító üzemek látják el. A turizmus fellendítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek (luxusszállodák, golfpályák, búvárkodás).

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

Hozzászólás