Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. Függünk pl. a boltok nyitva tartásától, árukészletétől, áraitól, a tömegközlekedéstől (menetrend) és még sorolhatnám tovább. De ezek a függőségek kölcsönösek, hiszen bezárhat a bolt, ha nem ott vásárolunk, és ha nem közlekedünk a közlekedési vállalat csődbe mehet. Betegséggé akkor válik, ha szenvedélyünké, az életünk szerves részévé válik, és a beteg mindennapi élete a függőség köré épül fel. Maga a beteg nem érzékeli, mikor válik korossá, szenvedélyévé a függőség, mely a környezetét is befolyásolja.
Nagyon sok féle szenvedély lehet. Ilyen például a dohányzás (nikotin), alkoholizmus, narkotikumok, kleptománia (lopás), evési, játék, vagy vásárlási függőség, de létezik sorozat, internet és szexuális függőség is. Röviden nézzünk néhányat.
Dohányzási szenvedély, nikotinfüggőség addig fajulhat, hogy akár egy édesanya nem tud lemondani terhesség, szoptatás során sem a dohányzásról, holott tudja, ezzel a magatartással saját gyermekének többet árt, mint saját magának.
Az alkohol és a drogfüggőség során a beteg viselkedése kihat környezetére is, agresszívvé válhat, ha nem jut hozzá a tudatmódosító szerekhez. Ilyen esetekben már nem csak pszichikai, de testi függőségről is beszélünk, mivel az elvonási tünetek súlyos működési zavarokat okozhatnak a szervezetben.
A kleptomániás betegek magától a cselekvéstől, a cselekvés végrehajtásától függenek, egyszerűem úgy érzik, muszáj ellopni dolgokat, még akkor is ha az számukra szükségtelen, értéktelen. Ez egyfajta kielégülést, boldogságot, módosított tudatállapotot okoz nekik.
Evési függőséget okozhat különböző betegség, mint pl. a bulimia, egyéb testképzavarok.
A játékfüggőség igen elterjed, és itt nem a hetente egy lottószelvényt feladókról van szó. (bár ez is függőség) Kórossá akkor válik, ha a beteg nem tud megálljt parancsolni magának és akár hatalmas pénzveszteség esetén is újabb és újabb játékba kezd.
Vásárlási függőség esetén a beteg számára szükségtelen tárgyakat, ruhadarabokat vásárol, sok esetben pl. egy modellből több színűt.
A sorozat, internet és a szexuális függőség oka lelki eredetű problémára utalhatnak vissza.
Bármilyen függőségről is legyen szó, ha kórossá válik, személyiséget, testi működést módosít, környezetet ill. a beteg saját magát veszélyezteti feltétlenül ajánlott Pszichológus segítségét kérni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply