Addison-kór

Az Addinson-kór idült, elsődleges mellékvese-kéreg betegséget foglal magában. Nevét Dr. Thomas Addinson –ról, egy londoni orvosról kapta, aki 1850 körül először írta le a tüneteket. Ebben a betegségben a mellékvese kéreg pusztulása okozza a tüneteket, melynek kiváltó oka lehet tüdőgümőkor (TBC), ez a régebbi időkre jellemző, napjainkban inkább autoimmun betegség okozza. Ilyenkor a szervezet saját maga ellen termel ellenanyagot. Ritka esetekben kiválthatja súlyos gombás fertőzés, AIDS, valamint daganat áttét is.
Ritka betegség, minden életkorban és mindkét nemnél egyaránt előfordulhat. A betegség sokáig lappang, a tünetek lassan, fokozatosan alakulnak ki. Ilyen lehet a kóros fáradékonyság, izomgyengeség, alacsony vérnyomás, étvágytalanság, az ebből következő testsúlyvesztés. Mégis, talán a legszembetűnőbb tünete a bőr fokozott pigmentációja (színezettsége), ezért a betegséget bronz-kórnak is szokás nevezni. Az elváltozás főleg a tenyér redőiben, valamint az ujjakon, korábbi sérülés v. műtéti hegeken, könyökön, térdeken, ajkakon, nyálkahártyán (pl. szájban) figyelhető meg. Itt a bőr sötétebb, barnább, ill. a nyálkahártya is élénkebb színű.
A betegség kimutatása történhet vérvizsgálattal, valamint un. képdiagnosztikai computertomográf (CT) eljárással.
Gyógyításában nagy szerepet játszik a kiváltó ok megszüntetése, valamint a mellékvese hormon pótlása (mellékvese –szteroidhormonok). A mellékvesekéreg károsodása rendszerint visszafordíthatatlan.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply