Acetonuria

Acetonvizelés, mely a vizelet (általában a reggeli első, friss vizeletből történik) laboratóriumi vizsgálata során mutatható ki. Gyakran már a minta szagán is érzik az aceton, valamint a beteg leheletén. Ilyenkor a vizeletben un. ketonok jelennek meg, melyek oxigén tartalmú szerves vegyületek. A szervezet cukoranyagcsere zavara okozza. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a sejtek „éheznek” , így a testünk zsírt bont le glükóz (cukor) helyett, hogy energiát szabadítson fel. Ennek oka lehet az, hogy a vér nem tartalmaz elég inzulint (ez segíti elő a sejtek cukorfelvételét), vagy a szervezetben nincs elegendő mennyiségű cukor, csökkent a szénhidrát bevitel, vagy fokozott a zsírbevitel.
Önmagában az acetonuria nem okoz panaszt, (a beteg nem is veszi észe)csak a kiváltó ok.
Ha a szervezet cukor hiánya okozza , az nem megfelelő táplálkozásra utal. (pl. fogyókúra) Ilyenkor testünk ahhoz, hogy működését biztosítani tudja, saját zsírszöveteit kezdi el lebontani.
Idült alkoholizmus, kiszáradás (hányás, hasmenés) esetén is kimutatható.
Ha nem táplálkozási probléma okozza, akkor leggyakrabban és szinte biztosan a cukorbetegség jele, mely lehet akár egy rosszul kezelt vagy frissen felfedezett diabetes. Ilyen esetben a vércukor szintje is igen magas értéket mutat. (15mmol/L körüli, vagy a fölötti érték, a normális 3-6mmol/L helyett) A cukorbetegség igen alattomos betegség, mivel sokáig , és igen gyakran nem okoz panaszt. Mielőbbi kezelése szükséges, a szervezetet nagymértékben tudja károsítani. (pl. sebgyógyulások, látóideg sorvadást, keringési panaszok, stb.)
Manapság a gyógyszertárakban recept nélkül kapható, különböző gyógyszer gyártók által forgalmazott tesztcsík segítségével otthon is elvégezhető a vizsgálat.
Az acetonuruia a kiváltó ok helyes kezelésével megszűnik

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply