Abcesszus

Latin írása: abcesus. Magyar jelentése tályog. Kialakulásának oka gyulladás, melynek következtében a szövetek szétesnek, s ezekből a széteső sejtekből, fehérjéből, stb., alakul ki a gennygyülem, más néven a tályog. A genny általában egy vékony fallal határolt kis tokban halmozódik fel. A gyulladás jelentkezhet önálló betegségként, vagy más betegség kísérő tünetekét is. A szervezetben bárhol előfordulhat, így a belső szervekben is, mint például máj, belek, agy, vagy a testfelszínen, ahol talán a leggyakoribb a bőrtályog, amivel szinte bármikor, bárki találkozhat. Helye igen fájdalmas, a bőr piros, és akár rossz közérzetet, rosszullétet, lázat is okozhat.
A bőr különböző rétegeiben kialakuló tályogok leggyakoribb oka a faggyúmirigy kivezető csövének az elzáródása. Ezen a csövön keresztül történik a bőr kiszáradását gátló zsíros anyag ürítése, melynek elzáródása esetén a mirigy termelése továbbra is aktaív marad. Mivel a váladék kiürülni nem tud, a bőr alatt felgyülemlik. (Hasonló figyelhető meg testhajlatokban, mint pl. a hónalj, csak itt az izzadság-mirigy záródik el, gyakran rossz minőségű, túlságosa „hintőporos” dezodoroktól.)
Bőr alatti tályogot okozhat még idegen test általi sérülés (pl. egy faszilánk, növényi tüske) vagy rosszul beadott injektio is.
A tályog sok esetben magától „kifakad”, kiürül, ilyenkor az esetek többségében a panaszok is megszűnnek. Ilyenkor a gyorsabb gyógyulás érdekében használható helyileg gyulladáscsökkentő és/vagy antibiotikumos kenőcs, valamint a gyulladt terület hűtése, jegelés.
Ha a tályog nem „fakad” ki sebészi megoldás jön szóba, melynek célja a tályog kiürítése, lecsapolása. Ilyenkor a bőrfelületen kis metszést ejtenek, amin keresztül a genny távozhat, sok esetben 1 napra un. steril draint (műanyag csövet, v. gumicsíkot) is behelyeznek a sebbe, hogy a bőrfelület ne záródjon össze túl hamar. Ezek a sebek naponta igénylik a steril kötéscserét.
Nagyobb gyulladások esetében ezen felül nem ritka a tablettás, de az intravénás antibiotikum alkalmazása sem.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply