Kezdőlap / Állatok / Kutya / Afgán agár

Afgán agár

Az afgán agár eredete:
Az agarak eredeti rendeltetésük szerint vadászkutyák, viszont ellenben a többi kutyával, ők nem az orrukat, hanem a szemüket használják a vad űzése közben. I. e. 1440 körül készített falikép is bizonyítja, hogy az egyiptomiak már akkor vadásztak velük nyúlra és antilopra. Az afgán agár származási helye Afganisztán, s a legendák szerint ez volt az a kutyafajta, melyet Noé is felvett a bárkájába, így őt tartották az egész kutyafaj megmentőjének.

Tulajdonságai:
A legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erő jellemzi. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a fara felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak. Hosszú, íves farka gyűrűben végződik. Fejtartása büszke, elegáns. Szeme ovális alakú, sötétbarna. Füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Az afgán agarak feje tipikus agárfej, de amellett, hogy hosszú, nem annyira keskeny, mint a többi fajtáé.

Szőrzete: Hosszú, selymes, a fején szinte hajszerű. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott.
Önálló egyéniség. Ragaszkodó, de ezt a tulajdonságát nem mutatja ki annyira, mint a többi fajta. A fajtára tartózkodó modor és független szellem jellemző, tanítása is kissé nehéz feladatnak bizonyulhat. Elegendő kedvességgel, sok türelemmel és határozottsággal azonban ugyanolyan hűséges, engedelmes társat formálhatunk belőle, mint más fajtákból. Éber és nagyon figyelmes kutya, mely a lakásban rendkívül nyugodtan viselkedik.

Alkalmazása: Az egész világon kedvelt luxuskutya, de az agárversenyeken is megállja a helyét.
Marmagasság: kan 64–74 cm, szuka 60–70 cm
Testtömeg: kan 20–25 kg, szuka 15–20 kg
Alomszám: 5-8 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csivava

A csivava (Chihuahua) a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pello corto (rövid szőrű …

Leave a Reply