Kezdőlap / Állatok / Kutya / Angol cocker spániel

Angol cocker spániel

Az Angol cocker spániel az egész világon kedvelt, bár meglehetősen kényessé vált kutyafajta.

Eredete:

Amerikában tenyésztették ki az angol cocker spánielből, méghozzá alig néhány évtized alatt.

Az angol cocker spániel testfelépítése:

Az angol cocker spániel zömök, kiegyensúlyozott felépítésű vadászkutya. Feje szögletes, arcorri része széles. Szeme sötétbarna. Füle hosszú, lelóg. Selymes, dús szőr borítja. Végtagjai rövidek, vaskosak, párhuzamosak, egyenesek. Farkát csonkolják.

Szőrzete:

Sima és selymes. Nem lehet túl merev, sem hullámos, göndör vagy túlságosan dús. Közepesen hosszú, a fején rövid, mellkasa két oldalán és a végtagjain szinte a földet söpri. Színe koromfekete vagy sárgásbarna, fekete rajzos, ill. fekete-fehér-cserbarna. Igen gyakori kefélés és fésülés híján az angol cocker spániel szőrzete hamar gubancossá válik.

Természete:

Élénk, fürge, kiegyensúlyozott természetű, játékos. A fajta állandó vidámságáról ismert. Szelíd és barátságos, eleven és kedves. Általában szereti a vizet és remekül úszik. Könnyű nevelni, kiképezni, jóllehet adódnak olyan esetek, amikor megmakacsolja magát, és engedetlen. Kitűnő szimatú, nagy élvezettel kutat a sűrű cserjésben, harasztosban, nádasokban. Ha nem mozoghatja le fölös energiáit, akkor könnyen stresszessé válhat.

Közepes termete miatt könnyen kezelhető, kényelmesen elfér a kocsiban is, utazni egyenesen imád. Házőrző kutyaként örömmel jelzi az idegenek érkeztét. Nem az a fajta, akit hosszú időn át magára lehet hagyni, ha egy mód van, rá ne hagyják őt egész napra egyedül.

A különféle spánieltípusok közül ez a legnépszerűbb, ami a fajta jellemvonásainak, valamint fizikai tulajdonságainak is egyaránt tulajdonítható. A cocker spániel előkelő helyet foglal el a kutyák népszerűségi listáján, és rendszerint ott van az első tízben.

Eredeti neve: American Cocker Spaniel
Marmagasság: kan legfeljebb 38 cm, szuka 35,5 cm
Testtömeg: 10-14kg
Táplálékigény: 870 g/nap
Alomszám: 4-6 kölyök
Várható élettartam: 9-12 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csivava

A csivava (Chihuahua) a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pello corto (rövid szőrű …

Leave a Reply