Kezdőlap / Állatok / Kutya / Máltai selyemkutya

Máltai selyemkutya

A máltai selyemkutya eredete:
A neve a szemita „malat” szóból ered, melynek jelentése: kikötő, menedék. Ősei ugyanis a Földközi-tenger kikötőiben és partjain éltek, ahol feladatuk az egerek írtása volt.
„Canes melitenses” néven Kr. e. 384-322 körül már Arisztotelész feljegyzéseiben is szerepel. Az ókori Rómában is feltűnt, ahol Kr. u. előkelő hölgyek kísérőjeként volt látható. Ezek mellett számtalan római és görög edény- és cseréptöredék maradt ránk.

Jellemzése:
A máltai selyemkutya elegáns megjelenésű kis eb, testének hossza nagyobb, mint a magassága. Fara széles, combjai izmosak. Farka a háttal egy vonalban ered, a tövénél igen vastag, majd kihegyesedik, az állat felgörbítve tartja. Mellkasa tágas, valamivel a könyökök alá nyúlik. Lábai feszesek és izmosak.

A fülek háromszögletűek és laposak, hosszuk valamivel nagyobb mint a marmagasság egyharmada, magasan tűzöttek és a fej mellett lógnak. Szemei viszonylag nagyok. A máltai selyemkutya harapása ollószerű.

Marmagassága: a kanok marmagassága 21-26 cm, a szukáké 20-24 cm.

Testtömege: 3-4 kg.

Szőrzete: a máltai selyemkutyának sűrű, fényes, súlyos és igen hosszú szőrzete van, amely tapintásra selymesnek tűnik. A felnőtt kutya szőre a földig ér. A szőrzet a háton választékot alkot.

Színe: a kutyának tiszta fehérnek kell lennie, bár egy kis halvány elefántcsont jellegű árnyalat még elfogadható.

Természete: vidám, szelíd, készséges és barátságos kis kutya. Szeretni való, játékos és érzékeny természete van. Értelmes és szívesen tanul. Kiegyensúlyozott, csak ritkán ideges, és az agresszivitásnál semmi sem áll távolabb tőle. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához

Mozgásigénye: a máltai selyemkutyát nem kell hosszú sétákra vinni. A lakásban igen nyugodtan viselkedik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csivava

A csivava (Chihuahua) a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pello corto (rövid szőrű …

Leave a Reply