Afázia

Görög eredetű szó, szólási képtelenséget jelent. Ez egy összefoglaló elnevezése mindazon beszédzavaroknak, amelyek organikus (szervi), agyi sérülés következtében jönnek létre. Kiváltható oka lehet az agyvérzés, trombózis, embólia, tumorok, agyhártyagyulladás, illetve balesetek során bekövetkezett agyi sérülések. Az agyféltekék lokális károsodásai következtében a központi idegrendszer zavara alakul ki, mely kiterjedhet a beszédmegértés és a beszédképzés, egy vagy több összetevőjére, tehát a beszédprodukciót és a beszédfeldolgozást is egyaránt érinti. Ezen felül az afázia olyan sérülés, mely a nyelvet minden tekintetben érintheti, tehát nemcsak a beszédet és a beszéd megértését, hanem az olvasást és az írást is. A beteg nem tudja gondolatait szavakba önteni, leírni, nem érti, amit mondanak neki. Ritkán fordul elő, hogy a beteg csak afáziában szenvedjen, igen gyakran az agy más területei is károsodnak.
Az egyes betegek javulására vonatkozó esélyeket a diagnózissal egy időben még nem lehet biztonsággal felállítani. Az afázia olyan sokrétű lehet, hogy a sérült terület kiterjedése és mélysége csak egy tényező a sok közül. Gyakran lép fel spontán gyógyulás, amely azonban csak egy bizonyos szintet érhet el. A spontán gyógyulás után jelentős javulást már csak célzott terápiás eljárással érhetünk el. Ebben nagy segítséget nyújthatnak pl. logopédusok, és a családtagok is. Fontos, hogy a beteggel legyünk nagyon türelmesek! Lassan, és érthető mondatokban beszéljünk. Ha jó a beteg megértése, de nem tud beszélni, igyekezzünk megérteni a mondanivalóját jelekből és gesztusokból. Segít, ha elkezdjük a szót, vagy mutatunk a tárgyra. Nem szabad a beteget abban a tudatban hagyni, hogy nem értették meg! A siker-, még a legkisebb is további beszélgetésre serkenti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás