Agenézia

Az agenesis latin eredetű szó, a genesis teremtést, fejlődét jelent, az elébe írt a betű pedig a fosztóképzőként szerepel. Egy szerv vagy egy testrész tökéletlen fejlődését vagy teljes hiányát értjük alatta, tehát a magzati korban bekövetkező fejlődési rendellenességekről beszélhetünk.
Szervhiány esetében lehet agyvelőhiány, gerincvelőhiány, szem illetve a könnyszervek vagy a szivárványhártya hiánya, fülkagyló, külső hallójárat, szív-érrendszeri hiány,(pitvari, kamrai, pitvar-kamrai sövényhiány, mely igen gyakori), gégehiány, a tüdő hiánya, tápcsatorna szakaszának hiánya, (gyomor, vékony vagy vastagbél), hasnyálmirigy, nemi szervek (petefészek, méh, hüvely, here, hímvessző), vese egy vagy kétoldali hiánya.
Testrészek esetében lehetséges a felső vagy alsó végtag (ok), ujjak hiánya, emlő, mellbimbó hiánya.
Manapság már nagyon sok fajta szűrővizsgálatot végeznek, hogy a fejlődési rendellenesség korai szakaszában diagnosztizálják a problémát. Megakadályozásában szerepet játszik az egészséges életmód, és magzatvédő vitaminok szedése is, de sajnos lehet örökletes betegség is a háttérben.
Szerv agenézia esetében sokszor a magzat nem életképes, gondoljunk itt pl. az agyvelő vagy a gerincvelő hiányára, míg néhány eset műtéti megoldása lehetséges, hosszas utókezeléssel. Néhány esetben pedig, mint pl. a egyik vese hiánya a gyermek szinte teljes életet tud élni, ha a másik vese egészséges, jól működik.
A testrészek nem tökéletesen történő kifejlődése (pl. az összenőtt ujjak) korrekciós műtétel igen jól helyre állíthatóak, míg mondjuk egy végtaghiány csak protézissel korrigálható. Az így született gyerekek meglepően jól tudnak alkalmazkodni a végtagok rendellenességéhez, vagy hiányához, hiszen nekik születésüktől fogva így kellet alkalmazkodniuk a külvilághoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás