Afónia

Görög eredetű szó, jelentése kóros hangtalanság, a hangok teljes hiánya. Oka a hangszalagok vagy a gégeporcok rendellenessége. Az afónia lehet felső légúti fertőzés, műtét következménye (pl. pajzsmirigy eltávolítás), daganat, sérülés, vagy valamilyen pszichés ok következménye. Nem szabad összetéveszteni a beszédhiánnyal, vagy a némasággal, mivel a beteg legtöbbször suttogva bár, de mégis képes magát megértetni. Ebben az esetben a beszélőképesség épsége mellett a hangképzés van megakadályozva, részben a hangszalagok rezgésképességének és feszülésének megváltozása, részben a gégeporcok mozgási rendellenessége miatt, de ide sorolható még az gégeizmok, illetve az idegek (pl. a bolygóideg, mely a gégét idegzi be), betegsége is. Kialakulhat azonnal, vagy lassú módon, állandó és múlékony is lehet, a szerint, mi is okozza valójában.
Fontos a betegtő pontos anamnesist (kórelőzményt) nyerni, részletesen kikérdezni a betegség kialakulásáról, esetleges előzményeiről. Első, fizikális vizsgálat általában a Fül-orr-gégészeten történik, ahol un. gégetükörrel vizsgálják meg a beteget. Ha nem találnak elváltozást, további vizsgálatok szükségesek a betegség okának kiderítése érdekében.
Felső légúti fertőzés (pl. hurutos megfázás), esetében az afónia átmeneti, a kiváltó ok kezelésével a hangtalanság is elmúlik.
Műtétek, beavatkozások, sérülések esetében, a károsodástól, annak helyétől függően szóba jöhet új műtét, például hangszálműtét.
Pszichés eredetű okok főleg fiatal nőknél figyelhető meg, pl. egy hisztérikus roham esetén, vagy hirtelen fellépő pánikrohamban. Ilyenkor az afónia mindig átmeneti állapotnak számít.
A központi idegrendszerben tőrt ént elváltozások (pl. daganat) miatt kialakult afónia nem szüntethető meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás