Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A reumás lázhoz kapcsolódó betegségek

A reumás lázhoz kapcsolódó betegségek

Tapasztalati tény, hogy az egészségtelen lakáskörülmények reumás lázra hajlamosítanak. Vidéki, reumás lázas betegeink kórelőzményében majdnem minden esetben megtalálható a földes padló vagy a vályogból épült, túlzsúfolt lakás. A lakáskörülmények megjavításáért folyó propaganda a lakosságnak is szóljon: a falusi lakosság egyéni erejéből is, állami segítség felhasználásával is. törekedjék egészségtelen lakáskörülményeinek felszámolására: ez lépést jelent a reumás láz megelőzésének útján is. Gyakori szokás falun, hogy amíg a népes család egy-két szobában zsúfolódik össze, addig az ún. „tiszta szobában” nem tartózkodnak és nem alszanak. A rendelkezésre álló helyiségek ésszerűbb kihasználásával csökkenteni lehet a zsúfoltságot. Nem kevésbé fontos a szellőzetlenség elleni propaganda sem!
Terjedjen ki az egészségügyi felvilágosítás a meghűléses betegségek és a felső légúti hurut megelőzésére vonatkozó tanácsokra és ilyen betegség fellépte esetén a szükséges tennivalókra, ismertetve a haemolyticus streptococcusoknak oki szerepét a reumás láz létrejöttében. Járványos időszakban a társas összejövetelek kerülésére, a cseppfertőzés megelőzésére hívjuk fel a figyelmet, lázas betegség esetén pedig arra, hogy az orvosi segítséget idejében igénybe kell venni.
A reumás láz epidemiológiájában nagy szerepe van a gyermekkollektíváknak. Magyarországon a bejelentési kötelezettség révén kapott adatok statisztikai feldolgozása (Gottsegen és munkatársai, 1962) azt mutatta, hogy a reumás láznak az őszi hónapokra eső maximuma, amelyet eddig pusztán szezonális tényezők hatásának (hideg, nedvesség) tulajdonítottak, kizárólag az általános, a közép- és felsőfokú iskolák diákjainak morbiditási görbéjén jelentkezik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás