Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Megelőzhető a rheumás láz?

Megelőzhető a rheumás láz?

A világirodalom statisztikái és a hazai eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy tartós penicillin-kezelés segítségével megelőzhető a rheumás láz egyébként nem ritka, sőt egyes betegek esetében ismételt kiújulása: a rheumás lázon átesett és tartós penicillin-profilaxisban részesített betegeknél a recidiva valószínűsége 10-30-szor kisebb, mint a penicillin-profilaxisban nem részesített betegek között.
Hogyan kapcsolódjék be az egészségügyi felvilágosítás a rheumás láz és annak utókövetkezményei ellen folyó küzdelembe?
Ismeretterjesztés végzendő a betegségen átesett gyermekek szülei körében. A tartós penicillinkezelés háromhetenként ismételt intramuscularis Beacillin-injekciókkal is végezhető: ennek előnye, hogy a beteg a penicillin-injekciókat biztosan megkapja. Hátránya viszont, hogy az ismételt injekciók a jelenlegi gyártási technológia szerint fájdalmasak, ami elijeszti a gyermeket és a szülőket a profilaxistól. Az ismételt injekciók inoculatiós hepatitis veszélyét rejtik magukban, és az irodalom adatai szerint tartós injekciós penicillin-kezelés esetén gyakoribbak a penicillinallergiára visszavezethető mellékhatások, míg szájon át történő penicillin-kezelésnél ez ritkaságszámba megy. Ez idő szerint tehát a tartós penicillinkezelés szájon, át célravezetőbbnek és kényelmesebbnek látszik. Egyetlen, hibája: nehéz ellenőrizni, hogy beveszi-e rendszeresen a gyógyszert a magát többnyire egészségesnek tűnő rheumás lázon átesett beteg. Itt sokat tehet az egészségügyi felvilágosítás: meg kell győzni a szülőket és a betegeket egyaránt a hónapokig, sőt évekig tartó gyógyszerszedés fontosságáról. A személyes beszélgetéseken kívül a szívgondozással foglalkozó intézmények váróhelyiségében elhelyezett plakátok és a betegeknek kiosztott brosúrák és röplapok is hasznos szolgálatot tehetnek. A biztosított betegek és gondozottak a penicillint 15%-a térítés ellenében kapják; a kezelés költségének 85%-át a társadalombiztosítás viseli.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás