Agysérv

Latinul hernia cerebri, encephalokele. Oka lehet a magzati korban kialakuló fejlődési rendellenesség, amikor a csontos koponya nyílásán kitüremkedik az agy egy részlete. A koponyacsontok elcsontosodása elmarad, ennek következtében a nyíláson kibuggyan a burkai által borított agyállomány, és azt a lágy részek a bőrrel közvetlenül fedik. Ilyenkor a fej-körfogata az átlagosnál sokkal nagyobb, általában már ultrahangos vizsgálattal észlelhető. Kiválthatja terratogén ártalom (azt a tényező, amely embrión, magzaton kóros elváltozást képes előidézni, pl. sugárzás (RTG felvétel), hő, mechanikai hatások, vegyi anyagok), fertőzés az idegrendszerben, vagy az agyállomány sorvadása.
Ha szülés után alakul ki, a fej körfogata sokkal gyorsabban nő, mivel a kutacsok még nem csontosak, csak későn okoz tüneteket. Tünetei lehetnek fejhangú sírás, aluszékonyság, hányás, görcsök, valamint az un. naplemente tünet: szemével mindig lefelé néz, szeme felett látszik a szivárványhártya.
Különböző vizsgálatokkal mutatható ki. Ha a kutacsok még nem csontosak, ultrahang vizsgálat jön szóba, ilyenkor azt figyelik, hogy az agykamrák tágabbak-e, mint normális állapotban. Ha a kutacsok már csontosak, CT vizsgálat jön szóba, valamint elvégezhető egy szemfenék vizsgálat: a pupilla (szembogár) előredomborodik, vagy nem.
Terhességi szűrővizsgálatok során, vérvétel, valamint ultrahang vizsgálattal a betegség kimutatható. Nagy sérv esetén illendő nagyon korán észlelni, ilyenkor sajnos az abortusz is szóba jöhet. Itt kell megemlíteni a magzatvédő vitaminok fontosságát. Szedésével sokat tehetünk a megelőzésért, ha megfelelő időben és mennyiségben juttatjuk a szervezetbe. Ezek a készítmények képesek néhány génhiba ártalmas hatásának kivédésére, illetve az azokból eredő problémák ellensúlyozására.
A kialakult betegség kezelésében fontos a kiváltó ok felderítése. Sebészeti megoldásként a bőrrel fedetlen rész minél hamarabbi zárása szükséges, az agyállomány sérülékenysége miatt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply