Kezdőlap / Állatok / Macska / A sziámi macska

A sziámi macska

Az egyik legkedveltebb macskafajta a sziámi. A fajta a Távol-Keletről származik, nevüket Sziámról, a mai Thaiföldről kapták. Az első példányt egy német természettudós Peter Simon Pallas írta le az 1794-es Kaszpi-tengeri expediciója során. A sziámiak 1870-1880-as években kerültek Angliába. Az első Angliai sziámi pár csokoládészínűt Pho és Mia volt. E pár egyik leszármazottja az 1888-as londoni macskakiállításon elnyerte “A legszebb macska” címet. Eredetében még a szakértők sem tudnak megegyezni, hogy mutáció eredménye-e vagy a nyugat afrikai aranymacska leszármazottja ez a gyönyörű fajta.
A sziámi tartása kezdetekben csak a gazdagok kiváltsága volt, egzotikumként kezelték és nagyon elkényeztették őket. A fajtát hivatalosan 1900-ban jegyezték be.
jellemzői :
Közepes testfelépítésű, elegáns karcsú és izmos, macska hosszú, hajlékony testtel. A feje ék alakú . Az orra kicsi, hegyes és egyenes, A homloka lapos, álla jól fejlett, az orrheggyel azonos vonalban. Szemei keleties vonásúak, színűk élénk mélykék. A nyaka kecses és karcsú. A mellkasa és a válla a csípőjénél soha nem szélesebb.A szőrzete nagyon rövid finom tapintású. A sziámi szőrzetének a színe lehet fóka barna (ez a leggyakoribb), csokoládéjegyű, kék jegyű, lila jegyű, Red-Point (vörösjegyű), krémjegyű a teknőc tarka, a teknőc tarka-cirmos jegyű és a cirmos jegyű..
hosszú lábai karcsúak, a mancsai kecsesek, oválisa alakúak. A nagyon hosszú farka ostorszerű, elkeskenyedő. A fajta különlegessége, hogy a kölykök teljesen fehéren jönnek a világra. A sziámira jellemző színek csak később jelennek meg, először a füleiken, majd a pofán, farkon, lábakon, és a kandúroknál a herezacskón (colorpoint). Az ivarérettséget a nőstények 8-9 hónapos korukra, a kandúrok már 7 hónapos korukra elérik.
Természte:
A sziámi intelligenciája magas, felfogóképességük gyors.Tanulékonyak, de idomítani, feladatok végrehajtásának megtanítására nem nem alkalmas, mert csak akkor fogad szót, ha ő azt jónak tartja. A viselkedése nagyon makacs tud lenni. ugyanakkor kíváncsi természetű, minden érdekli . A sziámi erőteljes,határozott természetű. Rossz nevelés esetén agresszívvá válhat. Sok törödést igényel, ha elhanyagolják, idővel elvadul. beszédes fajta, gyakran hangosan nyávog Szereti a kényeztetést a simogatást, ha unatkozik, hamar feltalálja magát.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Hozzászólás