Kezdőlap / Állatok / Macska / Tonkinéz

Tonkinéz

A fajtát 1978-ban ismerték el, ez a fajta a sziámi és a burma keresztezéséből jött létre az Egyesült Államokban és Kanadában. Az első hivatalosan elismert tonkinéz Wong Mau nevezetű nőstény volt, mely a burma fajta „ősanyja” is egyben. 1930-ban találták Rangunban, majd az Egyesült Államokba került, tulajdonosa dr. Joseph C. Thompson volt. Wong Maut sziámi hímmel pároztatták, az alomban pedig kétféle színű kölykök születtek. Az egyik sziámi színezetű, a másik pedig az anyjukkal megegyező színezetű kiscicák voltak. Ezt a színt nevezzük ma tonkinéznek.
Jellemzői:
Közepes termetű, izmos, kissé zömök megjelenésű, közepesen hosszú macska. A kanok sokkal erősebbek és nagyobbak, mint a nőstények. A fej meglehetősen hosszú, ék alakú. A fülei közepesen nagyok egymástól távol helyezkednek el a fej tetején, a tövüknél szélesek, a hegyüknél oválisak. A szemei mandulavágásúak, ferdék a színűk tengerkék. A szőrzete rövid, szorosan simul a testre, finom puha tapintású, selymes és fénylő. A fajta jellemzője, hogy a színes pettyek a lábakon, a farkon, a füleken és az arcon és kandúrok esetén a heréken is tisztán, de ne kirívóan látszanak a szőrzet alapszínéből.
A mellső lábai rövidebbek, mint a hátsó lábak az ovális mancsok finom tapintásúak, nem túl nagyok. A farka középhosszú, a vége felé vékonyodik. Teljes nagyságát kb. két éves korára éri el.
Bundáját hetente többször kell a bundáját fésülni és kefélni
Természete:Nyugodt, kiegyensúlyozott, csendes természetű és játékos, odaadó a gazdájával. A tonkinéz elegáns, igazi szépség, jellemét tekintve kíváncsi, érdeklődő, emberszerető cica.A tartása sok szeretetet és figyelmet igényel, ezért olyan gazdának ajánlott, aki sokat tud vele törődni. Az egyedül létet rosszul viseli.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macska-hűség

Úgy tudni, hogy a macskák nem a gazdájukhoz, hanem a házhoz ragaszkodnak, ahhoz hűségesek. Ursula …

Hozzászólás