Akhilleion

Akhilleion a görögországi Korfu szigetén, a sziget fővárosától 7 km-re délre található. A festői szépségű helyen számos híres ember megfordult, többek között a magyar királynő, Erzsébet is, akinek köszönhető a palota létrehozása.

Sissy először 1861-ben járt Korfu szigetén, amikor is meglátogatta Sir Henry Storks-t. Már az első találkozása a szigettel és természeti szépségeivel nagy hatással volt rá. Olyannyira, hogy az ezt követő években még többször járt Korfun, egyre jobban megismerve Görögországot és a görög mitológiát. Fia, Rudolf, édesapja és nővére halála után úgy döntött, hogy elhagyja Ausztriát, és valahol messzebb telepszik le. Választása Korfura esett.1889-ben megvásárolta a korában ugyanazon a helyen álló Vrailasz villát, és hozzákezdett lebontásához, majd az Ahílio megépítéséhez. Az építkezés 1891-ben fejeződött be, a díszítésről és bebútorozásról pedig állítólag maga Erzsébet gondoskodott. Sissy nagyon szerette a görög mitológiát így palota a trójai háború legvitézebb hősének, Akhilleusznak a nevét viseli. De nem csak a bútorokat válogatta ki gondosan, de a kertet is szebbnél szebb szobrokkal díszítette, melyek közül a „Haldokló Akhilleusz” a leghíresebb. A királynő azonban nem sokáig élvezhette a palota szépségeit és kényelmét.

Sissy halála után II. Vilmos német császár vásárolta meg az Ahíliot, neki azonban nem tetszett, hogy egy olyan győzedelmes hőst, mint Akhilleusz, halála pillanatában ábrázolnak. Így elkészíttette a palota legnagyobb alkotását, a 11,5 m magas, a győzelmes Akhilleuszt ábrázoló bronzszobrot, mely a haldokló Akhilleuszt ábrázoló kőszobor helyére került. A világháború kitörésével II. Vilmos elhagyta a palotát.

Ezután szerb és francia csapatok szállták meg, majd kórházzá alakították. Ez jelentős károkat okozott a palota állapotában. A világháború után óvodaként, iskolaként és főiskolaként is használták. 1962-ben végül egy német cég vette bérbe húsz évre és gyűjtötte össze a palotából eltávolított bútorok nagy részét, valamint visszaállította a kertet eredeti állapotába. A felújítás után játékkaszinót rendeztek be az egykori palota helyén. A 20 év leteltével görög állami gondozásba került, ahova ma is tartozik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Leave a Reply