Görögország

Görögország a mára kifejlődött kultúrát alapozta meg már az ókorban. A balkán félszigeten 132 ezer km2 területen helyezkedik el, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. Világhírű turisztikai látványosságokkal bővelkedik. Rengeteg honfitárs nyaralási úti célja évről évre. A tengerpartja és az a szigetvilág ami ott a turisták szeme elé tárul, lenyűgözi az oda látogatókat. A különböző emlékművek egy életre szóló élményt nyújtanak minden külföldi számára. Rengeteg látni való van Görögországban amelyeket érdemes felkeresni, ilyen látni való az Apolló Epicurius-temploma, Akropolisz Athénban, Parthenon, Rodosz középkori városa, Délosz szigete, Vergina régészeti feltárásainak területe, Patmosz történelmi óvárosa, Mükéné és Tirünsz régészeti feltárása, Korfu óvárosa Korfu szigeten, Athosz hegy, Olümpia régészeti feltárásai. Múzeumai, Athéni Múzeumok, Mykonosi múzeumok, Naxosi múzeumok. Nemzeti parkjai, Ainosz-hegy Nemzeti Park, Vikosz Aoosz Nemzeti Park, Szamariá-szurdok Nemzeti Park, Oeta-hegy Nemzeti Park, Olümposz Nemzeti Park.

Kulturális világörökség

Akropolisz
Akropolisz, Athén egyik legnagyszerűbb látványossága. Görögországban rengetek ókori épület maradt fent a mai napig. Akropolisz az egyik legnagyobb turisztikai látványosság. Az Akropoliszt i.e. előtti századokban épült. Az Akropolisz a 19 században kezdték feltárni, az ásatások és az épület feltárása a mai napig folytatódik.

Parthenon
Pallasz Athéné temploma mely az Akropoliszon helyezkedik el. A Parthenon az ókori görög épületek közül talán az egyik legszebb. A templom i. e. 400-as években készült. Hatalmas 12 m magas szobor áll itt melyet az ókorban arannyal borítottak be. Kincstára is volt Patheonnak. A 17-ik században a törökök lőporraktárt hoztak létre a templomból, később a lőpor raktár megsemmisülését az épület sínylette meg. az 1987-ben a Parthenon és az Akropolisz a Világörökség részévé vált.

Rodosz középkori városa
Rodosz szigetén helyezkedik el, óvárosi része a mai napig nagyon jó állapotban maradt fenn. A kereszténység kezdetén a Bizánci birodalom része volt. Van óvárosa és új városa Rodosznak. Óvárosi részen a középkori városfal 4 km hosszú, 12 méter vastag a fal. A város kapuja 1512-ben épült. Újvárosi részén három helyezkedik el Akandia-kikötő, Emborio-kikötő, Mandraki-kikötő. Az Emborio-kikötőben három szélmalom látható.
Az Mandraki-kikötő bejáratánál 15. századi Szent Miklós-torony található meg. A 20. század elején, épült a bíróság, a kormányzósági palota a főposta, városháza.

Délosz szigete
Délosz egy kis Görög sziget a Mükonosz szigettől körülbelül 2.5 km-re található. Apollón és Artemisz szülőhelyeként van nyilvántartva. A kb. 5 km hosszú és 1 km széles sziget rajta található a Künthosz-hegy. Kr. e. 3000-ben is lakták már a szigetet. Nagy tiszteletnek volt kitéve itt Dionüszoszt, Artemiszt, Apolló. Elfogadták az idegeneket viszont külön negyedet tartottak fenn számukra valamint az idegen vallások számára is külön szentélyeket biztosítottak.

Korfu óvárosa
Korfu város – vagy Kérkira keleti partján fekszik a szigetnek. Északi része az óváros, mely nem változott semmit az elmúlt századok során, sikátoros utcákból áll, és ez már csak a gyalogosok számára járható be az óvárosi rész. Itt a látványosság a Régi erőd.

Athosz hegy
Szent Hegynek is nevezik, Görögország északi részén helyezkedik el. Az Athosz hegyen húsz ortodox kolostor található, Athosz-hegyi Köztársaságnak is nevezik. Az Athosz-hegyen, keleti ortodox hitű férfiak élhetnek akik a 21-ik életévüket betöltötték. Félsziget fővárosában Karüeszben élnek azok akik nem szerzetesek.

Múzeumok
Athénban a következő múzeumok találhatóak meg.
1. Acropolis Museum
2. Athens University Museum
3. Benaki Museum
4. Byzantine Museum
5. Herakleidon Art Museum
6. Kükládi Művészeti Múzeum
7. Museum of the City of Athens
8. Spathario Museum
9. Tactual Museum of Athens
10. Vorres Museum

Mindenképpen meg kell látogatni pár múzeumot ha Athénba járnunk, az ókori történelem tárulhat ezáltal a szemünk elé.

Görögország csodálatos tengerpartjai amelyek felejthetetlen élményt nyújthatnak az oda látogatóknak, ilyen Kréta tengerpartja kristálytiszta tenger festői látképet nyújtanak mindenki számára. A sziget bebarangolható autóval is, gyönyörű szép öblöket láthatunk itt. A strandját fehér homok övezi, gyalog is belehet járni e területet. Aki teheti látogasson el Göröghonba, megér egy misét. Olyan élményekkel térhetnek haza az oda látogatók amely élményeket soha nem felednek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás