Meteora kolostorok

Görögországban, thesszália városában található a környék legkülönlegesebb látványossága. A hatalmas sziklacsúcsok tetején, valamint a barlangokban létesített apró kolostorok rendkívül érdekes látványt nyújtanak. Az 1300-as évek vége felé rengeteg ember menekült ide a Bizánci birodalomban elkövetett vérengzések elől. Az ezekben a kolostorokban élő emberek, befogadták, élelemmel, és békével várták a menekülőket. A barlangokba, és üregekbe létrejövő kolostorokba egy összecsukható létrával lehetett feljutni. Ezek a magas sziklafalak kiváló menedéket nyújtottak az ellenséggel szemben.
Később, a technika fejlődésével eldobták a létrákat, és csörlővel húzták fel az embereket. A szerzetesek több száz éven keresztül éltek ezekben az üregekben, egészen 1920-ig. Manapság már a sziklába vájt lépcsőkön keresztül lehet feljutni. A ma is ott élő szerzetesek a maii napig használják a csörlős felvonó rendszert. Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran cserélgetik a felvonó köteleit, meglepő választ kapnak a turisták: Amikor isten úgy gondolja, hogy elszakítja őket! Bár gyakrabban használják már a szerzetesek is a lépcsőket, a különböző utánpótlásokat mindig ott húzzák fel.
Összesen huszonnégy kolostor van a meteórákon,ezek közül némelyik akár 600 évnél is idősebb lehet.
A kolostorok közül már kevésben élnek szerzetesek, alig 5 kolostor szolgál otthonokul. Évente rengeteg turista keresi fel a kolostorokat, és görögországba való látogatás esetén kötelező elemként tekinthetünk a Meteorákra, hiszen hihetetlen látványa, és különlegessége maradandó élményt biztosít.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás