Akropolisz

A domb nyugati oldalán haladva érjük el a római korból származó és a francia építészről. Beule-ről elnevezett kaput. Innen egy márványlépcső maradványain jutunk a Propülaihoz; balra egy nagy márványtalapzat látható, melyen i. e. 27-tól Agrippa négyes fogata állt.
Jobbra, egy sziklakiszögellésen emelkedik a helyreállított Niké-templom, amelyet Kalikratesz épített i. e. 432-421 között. A szentély az ion építészeti stílus egyik gyöngyszeme.
A Propülaia-t ], a lenyűgöző bejárati kaput i. e. 43 és 432 között (tehát a 1’arthenón után és a Niké-templom ékíti) Mnésziklész építette. A dór és az ion oszlopok alkalmazása sajátos varázst kölcsönöz az építménynek. Az északi szárny korábban a képtárnak adott otthont, ahol fogadalmi képek gyűjteményét őrizték. Jobbra a pelazgikus fal és a Brauránion, Artemisz Braunória-szentélyének maradványai láthatók. A Parthenón felé vezető út bal oldalán állt egykor a
bronz quadriga és a mintegy kilenc méter magas Athéna Promachos szobor, mely Pheidiász műve. Jobbra az Athéna Ergané, a„munkás” Athéna szentélyének és a Chalhothékánuk a fogadalmi ajándékok tárolására szolgáló csarnoknak romjai találhatók. Az Akropolisz fennsíkjának legmagasabb részén emelkedik a szűz Athena temploma, a Parthenón. Az épület vitathatatlanul a klasszikus kor főműve, sőt szobrászati díszei az érett klasszikus plasztika csúcspontját is jelentik. Az épület restaurálása 1833-34-ben kezdődött, a restarurálás és az épület tartósítása napjainkban is folyik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Leave a Reply