Kezdőlap / Fogászati betegségek / Fogszabályozás felnőttkorban

Fogszabályozás felnőttkorban

Manapság egyre gyakrabban találkozunk fogszabályozót viselő felnőttekkel. Olykor nem csak harmincasok és negyvenesek, hanem ötvenesek, hatvanasok is vállalják az akár évekig tartó költséges procedúrát.
Gyermekkorban sokkal gyorsabban lehet látványos eredményt elérni a fogszabályozóval, de ha annak idején a szülők erre nem fordítottak kellő figyelmet, akkor felnőttkorban sem késő belevágni.
A kusza, egymásra torlódó fogsor nem csak csúnya, sokszor egészségkárosodás is lehet a következménye.
Magyarországon, ahol rengeteg az elhanyagolt fogazatú, urambocsá’ fogatlan ember, ahol évente két tubus fogkrémet alig használ el egy lakos, mindezt összesen egy fogkefével, úri huncutságnak vélhetik sokan a felnőttkori fogszabályozást. A régi készülékek elég horrorisztikus látványt nyújtottak, de közel 40 éve megjelentek az esztétikusabb, ragasztható kis eszközök. Ma már alig szembetűnő, fehér színű fogszabályozók is léteznek.
A tizenéves fiatalok körében az utóbbi néhány évben szinte divattá vált a feltűnő fogszabályozók viselése.
Tekintsük át, milyen teendőket kell szem előtt tartaniuk azoknak, akik belevágnak a szépítkezés ezen formájába. A kivehető készüléket éjszaka, illetve a nap meghatározott időszakában napi 14-16 órán át kell viselni, és minden nap meg kell tisztítani fogkefével és fogkrémmel. A rögzített készüléket viselőknek minden étkezés után célszerű fogat mosniuk, fogselymet azonban nem szabad használniuk. Kukoricát, almát, egyéb keményebb ételeket csak óvatosan szabad harapni, a rágógumi sem tiltott. Mindkét típusú eszközzel néhány havonta kontrollra kell menni.
A társadalombiztosítás 18 éves kor felett nem támogatja a fogszabályozást, és az ára bizony meglehetősen magas. A kivehető készülékek alsó-felső fogsorra több tízezer, a rögzítettek több százezer forintba kerülhetnek. A rendelők egy részében az árban benne vannak a konzultációk díjai, másutt ezekért külön díjat számítanak fel a fogorvosok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás