Kezdőlap / Társadalom / Kapcsolatok / Alarc, szerep – és ami mögötte van

Alarc, szerep – és ami mögötte van

Ahhoz, hogy le tudjuk tenni az álarcot, tisztában kell lennünk mibenlétével és mechanizmusával.
Régen a színészek szerepeikhez különböző maszkokat, álarcokat viseltek, ez fejezte ki a megjelenítendő figura lényegét, karakterét. Amikor a színész felvette a maszkot, mintha a valódi figura bőrébe bújt volna bele, s a nézők is rögtön tudták, kiről van szó, és milyen viselkedést várhatnak. Ugyanígy öltjük magunkra mi is a különböző szerepek álarcait, és rögtön tudjuk, hogyan kell viselkednünk. Hiszen minden szerepnek megvan a maga „szövege”, forgatókönyve, amely előírja, mikor és mit kell csinálni. A szerep mint szociológiai fogalom nem más, mint egy sor előírás, szabály vagy norma, amely a társas élet során alakult ki, hogy a társas viszonyban levők viselkedését rendezetté, s így előreláthatóvá tegye.
Éppen viszonyszabályozó jellegéből következik, hogy minden szerepnek van kiegészítő szereppárja. Az ember önmagában nem szerepelhet, csak társas helyzetben legalább egy elképzelt másik ember mindig szükséges a szerepviselkedéshez. Ha találkozunk valakivel, először is azt igyekszünk megállapítani, hogy milyen viszonyban vagyunk, s aztán az ennek megfelelő szerepet öltjük magunkra. Már ebből is látszik, hogy sokféle szerep van, s egymás után vagy akár egyszerre többféle szerepet játszhatunk. A lehetséges szerepeket általában a következő csoportokba soroljuk:
a) Alapvető és mindent átható szerepek, amelyek az összes
többi szerepeinket befolyásolják. Két alcsoportjuk: az életkori és a nemi szerepek. Az utóbbiba tartozik a kislány-kisfiú, férfinő, férj-feleség, apa-anya szerep stb.
b) Családi és rokoni szerepek, p1. szülő-gyermek, nagyszülőunoka, após-anyós stb.
c) Foglalkozási és közéleti szerepek, p1. tanár-tanítvány, párt
tag-pártonkívüli, főnök-beosztott, orvos-beteg és így tovább.
d) Helyzeti vagy átmeneti szerepek, amilyen pl. az utas, a
vendég, az ügyfél, a néző vagy a vevő szerepe. Végül
e) a magánélet szerepei, pl. a jó barát, a jó ismerős, az udvarló vagy a szerelmi partner önként vállalt szerepek, amelyekben tartalmilag igen eltérő kapcsolatok valósulhatnak meg.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Barátságok

Az emberi kapcsolatoknak az egyik legfontosabbja a barátságok.Mindannyiunknak szükségünk van barátokra, olyan emberekre akik meghallgatják …

Hozzászólás