Alaszkai malamut

Az alaszkai malamut egyike a kevés eszkimó szánhúzó kutyafajtának. A fajta származásáról keveset lehet tudni.. Annyi bizonyos, hogy régen az eszkimókkal együtt került a sarkvidékre. Nevét a kitenyésztő Mahlemiut eszkimó törzsről kapta. Ma Magyarországon házi kedvencként tartják.

Az alaszkai malamut hasonlít a szibériai huskyhoz. Erőteljes, zömök teste van. Vastag csontok és erős izmok építik fel testét. Farka a hátával egy vonalban tűzött, s hullámzó tollbokrétaként hordja a háta fölött. Feje nagy, az arcorri rész felé elkeskenyedő. Füle hegyes, felálló. Szeme enyhén ferde metszésű és sötétbarna. Mellkasa mély, domborodó, háta feszes és ágyéka izmos. Végtagjai masszívak, egyenesek és párhuzamosak. Szőrzete közepesen hosszú. Színe a leggyakrabban szürke, világos arcorri résszel és lábakkal.

A téli hónapokban elég 1-2 alkalommal egy héten kefélni a szőrzetét, viszont a nyári hónapokban legalább kétnaponta fésülni kell, mert a szőre hullani kezd. Évente 2 alkalommal vedlik.

Értelmes, önálló természetű fajta, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is, és olykor domináns módon viselkedik. Az alaszkai malamut nem szeret egyedül lenni. Valamelyik nem igazán jön ki jól a gyerekekkel, de sok védelmezi a gazda gyerekeit, ha már hozzászokott a gyerekekhez. Nyugodt, gyorsan tanul, szívós és munkabírás jellemzi

Szánhúzásra alkalmazták, így szüksége van a sok mozgásra. Gyakran kell sétáltatni, futtatni. Nagy a mozgástér igénye, de lakásban is tartható.

A nyers csontos húst, főtt-párolt zöldségeket, és a konyhai hulladékokat szereti. A tápok inkább csak kiegészítőként ajánlottak. A friss csont nélkülözhetetlen táplálékából, ezek erősítik csontozatát, állkapcsát, és tisztítják fogait.

Marmagasság: kan 64-71 cm, szuka 58-65 cm
Tömeg: 38-56 kg
Kölykök száma: 5-10 kölyök
Élettartam: 12-14 év

Leave a Reply