Kezdőlap / Állatok / Kutya / Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

A Yorkshire terrier (röviden: „yorkie”) egy kutyafajta, a terrierek fajtacsoportjához tartozik, ezen belül a Toy terrier szekcióba.

A Yorkshire terrier kutya a XIX. században alakult ki. Kialakulásának helyszíne a mintegy száz évvel ezelőtti Anglia. Skye és más terrierek keresztezéséből tenyésztették ki. A XIX. században a már szinte nélkülözhetetlen patkányfogó kutyaként tartották számon.
A Yorkshire terriert nem házőrzőnek tenyésztették ki: szobakutya, vérbeli öleb, aki nem bánja, ha a lakásba bezárják, remekül érzi magát a házban, így nem csoda, hogy gyakran szembetalálkozunk vele az utcán, mivel igen közkedvelt. Rendszeres törődésre is feltétlenül szüksége, játékra, a gazdája odafigyelésére.

Megjelenésére jellemző, hogy hosszú szőrű, a szőrzet nagyon sima, egyenes, fényes és a test két oldalán egyenletesen lelóg. Lágy tapintású így folyamatosan ápolást igényel. A választék az orrtól a farok végéig terjed,.
Színezet: A nyakszirttől a farok végéig sötét acélkék szőrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat.
Egyenes testtartású, jelentőségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerőt, nemességet sugároz, teste arányos.
Kölyök korban általában 100 dkg alatt, felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 5 kg-ot.

Jelleme: Értelmes, eleven és mozgékony kutya, tele bátorsággal. Rendkívül játékos, nagyon szeret ásni és hancúrozni. Erősen kötődik a gazdájához és a családjához, s velük szemben kedves. A Yorkshire terrier kíváncsi és igen éber eb. A Yorkshire terrier könnyedén és gyorsan tanul, ugyanakkor a gyakran hajlamos makacskodásra is. Tenyésztők szerint ősi tulajdonságai mind a mai napig fellelhetők a kutya természetében: ellenálló, jó alkalmazkodó, bírja az időjárás viszontagságait.

A Yorki nagyon közkedvelt kutya világszerte. Méreténél fogva tartható lakásban is így ideális bármely család részére.

Alomszáma: 3-5 kölyök
Várható élettartama: 10-13 év

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply