Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Norvégia építészeti csodái

Norvégia építészeti csodái

Számos építészeti remekmű díszíti Norvégia országát, ezek közül kiemelendő a legnagyobb és leglenyűgözőbb Heddali fatemplom. Az 1250-ben készült építményt impozáns külső jellemzi, valamint ritmikus tetőszerkezete és tornyocskái miatt gyakran fakatedrálisnak is hívják. Különleges pompával bír a jellegzetes tompított fényben úszó, aprólékos díszítésű belső tere.
A legnagyobb skandináv szakrális építmények közé sorolandó a trondheimi Nidaros-székesegyház. Sokáig a norvég királyok koronázási templomaként funkcionált. Manapság minden évben egyszer katolikus misét tartanak. A többször jelentősen rongálódott majd újjáépített dómot 1150-ben kezdték építeni, de csak Ernst Schrimer irányítása alatt 1869-ben készült el. A nyugati oldalon található a szentként tisztelt II. Olaf Haraldsson sírhelye, valamint az arcképcsarnok, mely híres norvég és bibliai alakokkal nyűgözi le az arra járókat. A katedrális hatalmas rózsaablaka kintről és bentről is lenyűgöző szépséggel bír, azonban a benti sötétség és a gótikus stílus ijesztően hathat.
Norvégiát a régi időkben több ezer fatemplom jellemezte, ezek főként vallásos természetük miatt érdekesek, ezekből mára csupán huszonnyolc, harminc maradt fenn. Ezek között van Európa egyik legrégebbi faépítménye, a borgundi fatemplom. 1150 körüli időre becsülik megépítését és a norvég favázas építészet egyik legfontosabb remekének számít. Egyben a favázas építészet névadója is, melynek lényege, hogy a főhajót körülöleli egy körfolyosó, amely a borgundi fatemplom utódaival ellentétben változatlanul megmaradt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Belgium éptészeti csodái II.

A Brüsszel feletti dombon trónoló katedrális az első, de nem utolsó jelentős gótikus építmény a …

Leave a Reply