Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Belgium éptészeti csodái II.

Belgium éptészeti csodái II.

A Brüsszel feletti dombon trónoló katedrális az első, de nem utolsó jelentős gótikus építmény a Benelux államok területén, ez a Szent Michael et Gudule-katedrális. A kórust a 13. században még román stílusban kezdték építeni, a fő hajóban és a körfolyosón azonban már a gótikus formák uralkodnak. A rövidebb és szélesebb arányok különböztetik meg a belga katedrálisokat a franciáktól.
Brüsszel másik csodálatos építészeti alkotása a Stoclet-palota. A Morvaországból származó Josep Hoffmann (1870 -1956) által 1905 és 1911 között épített luxusvilla a bécsi szecesszió csúcsának és a kiteljesedésének számít. Hoffmann az összes bécsi műhelyt munkába fogta ehhez a projekthez, saját kezűleg készítette a bútorterveket és még Gustav Klimtet is megnyerte két falfestményhez. Napjainkban a Stocklet-palota az UNESCO világörökség listájára került.
A flamand bástyázatú genti Gravensteen kastély Európa egyik legnagyobb vízi erődítménye. A szíriai keresztes erődök mintájára épült a flandriai hercegek rezidenciájaként a 12. században. Döntően a nagy csarnok és az öregtorony uralja a várpanorámát, azonban látványosak és egyedülállóak a kisebb tornyocskák is, amelyek a teljes falgyűrűt körbeveszik.
Löwen legfontosabb látnivalója és Európa egyik legnagyobb gótikus építménye az 1439 és 1468 között épített városháza. A homlokzat a helyi aranyművesség jelentős befolyását tükrözi. Az egész épület úgy néz ki, mint egy ékszeres doboz vagy ereklyetartó, amelyeket különösen az érett és a késő gótikában kedveltek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Finnország építészeti csodái

Sok lenyűgöző építészeti alkotás díszíti Finnország egész területét, ezek közül sok Helsinki városában található. Carl …

Leave a Reply