Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Franciaország építészeti csodái

Franciaország építészeti csodái

A 654-ben alapított jumiégesi Bencés kolostor egészen Szent Philibert-ig (617-684) vezethető vissza. Az újabb építésű templomot 1067-ben avatták fel, az alkalomra az angol király, Hódító Vilmos is elment. 1790-ben az építményt kőfejtőként használták, a kórust pedig felrobbantották. Napjainkban a templom az egyik leglenyűgözőbb román kori rom.
Az 1170-ban újonnan épített lisieuxi Saint Pierre templom az egyik legfontosabb katedrális Normandiában. a korai gótika stílusában épített főhajót az Ile-de France-építészet határozza meg. Az érett gótikára jellemző kórus ezzel szemben a normandiai gótika klasszikus formáit eleveníti fel, különösen vertikális formanyelvével. Sokáig a déli kereszthajó csodálatos homlokzata felőli oldalon volt az épület főbejárata. 
Az 1060 körül emelt caeni Saint-Étienne Hódító Vilmos (1027-1087) és hitvese, Flandriai Matilda (1032-1083) ajándéka a szerzetesi gyülekezet számára. Az angliai normann építészetben bőven akadt követője a belső szerkezeti tagoltságnak. Itt késült a z egyik legelső kéttornyos homlokzat, a keleti épületrész pedig a gótika egyik leglenyűgözőbb kóruslétesítménye.
Caen másik híressége, szinte a Saint-Étienne testvérének mondható a Sainte-Trinité. Az 1060-ban épített apácazárda szintén I. Vilmos angol király és hitvese adománya. A gyülekezeti templom kéttornyos homlokzattal rendelkezik, valódi különlegessége azonban a három bejárata. Ezt a megoldás itt látható először, később viszont a gótikus katedrálisok általános jellemzőjévé vált.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Svájc építészeti csodái

A bázeli székesegyházat a 13. században egy korábbi Karoling épület föl emelték, majd egy évszázaddal …

Leave a Reply