Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Hamburg építészeti csodái

Hamburg építészeti csodái

A német expresszionizmus egyik mesterműve a Fritz Höger (1877-1949) által 1922-1923-ban építtetett hatalmas irodaház, a Chile-ház amelynek óriási épületéle egy óceánjáró gőzhajó orrára hasonlít. Egyes formáiban hűen idézi az észak-német román kori téglaépítészetet, például 2800 tökéletesen egyforma ablakával.
A BRT építészek (Bothe, Richter, Teherani) 1998 és 2001 között építették a Berlini kapu nevű látványos irodaházat. A ház a házban hat óriási télikertnek és 30000 négyzetméternyi irodának ad helyet. Fordított parabola alakú üveges boltíves teteje néhol 36 méteres magasságot ível át. A kifinomult technika segítségével radikálisan csökkentették az épület energiaigényét.
A lélegzetelállító koncertterem, az Elbai Filharmónia alapkövét 2007. április 2-án tették le, és a tervek szerint 2010-ben készül el. Sajnos a késések, az árrobbanás és a pénzügyi gondok miatt pénzügyi rémálommá változott a kezdetekben álomszerű terv. Hamburg új jelképének terveit a Herzog de Meuron építészpáros készítette. A két koncertteremnek otthont adó hullámosan ívelt üvegépítmény a tervek szerint a Kaispeicher műemlékvédelem alatt álló, élénkpiros téglaépülete fölött fog állni.
2002 és 2005 között épült Hambur legszokatlanabb irodaháza, a Dockland, amely hajóorrhoz hasonlóan nyúlik 40 méterre nyugati irányba a víz fölé. A látványos épületet szintén a Bothe, Richter, Teherani tervezőiroda emelte. A hat emeletet két, teljes egészében üveg, ferdepályás felvonón lehet elérni. A nyilvános kilátóhoz két hosszú, egyenként 140 fokos lépcsősor vezet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Colosseum

A Colosseum Olaszországban található , Rómában , és egy amfiteátrum volt az ókori Rómában , …

Leave a Reply