A talajban élő szervezetek (baktériumok, gombák, protozoonok, fonálférgek, földigiliszták, rovarok, gerincesek stb.) mennyiségét és minőségét befolyásolja a talaj hőmérséklete, nedvessége, vegyi összetétele, a benne lévő levegő mennyisége.
A talajban a mikroorganizmusok főként a szerves anyagokban gazdagabb felső rétegekben élnek, mélyebbre haladva számuk egyre csökken. Számukra a semleges vagy enyhén lúgos pH- jú talajok a legkedvezőbbek, míg a gombák inkább a savanyú közegben élnek.
A talajlakó élőlényeket, életközösségeket három csoportra lehet felosztani:
a) Termelők. Az ide tartozó élőlények szerves vegyületeket állítanak elő a levegő szén-dioxidjából vagy a víz szénsavából, napenergia segítségével. E szerves vegyületek részben szénhidrátok, részben pedig zsírok és fehérjék.
b) Fogyasztók. A termelők által előállított szerves anyagokat fogyasztó élőlények találhatók itt, beleértve a talaj állatvilágát is.
c) Lebontók. Ezek az élő szervezetek a bonyolult szerves vegyületeket egyszerűbb vegyületekké (sók, savak) bontják le, biztosítva ezzel a talaj termékenységét (mineralizáció), ezeket az ásványi, nem szerves anyagokat a növények felhasználják saját testük felépítésére.
A fenti folyamatok zavartalan lefolyását mindhárom csoport élőlényeinek összefüggő és összehangolt működése biztosítja. A talaj mikrobái biocönózisban élnek egymás mellett. A talajban élő anaerob baktériumok enzimjeik segítségével bontják az oda került állati hullák fehérjéit és zsíranyagait egyszerűbb vegyületekké. Ilyenkor a fehérjék nitrifikálása során először ammónia hasad le, megnő a koncentrációja (ammonifikáció), majd oxidáció révén az ammóniumsókból nitrátok képződnek.
A talaj gombái bontják a növényi részek ligninjét és a korhadó növényi részeket.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …